U Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji Bošnjaci ne žive suživot, već život s lokalnim stanovništvom

Ove godine obilježava se 23 godine sjećanja na žrtve Srebrenice kada je 11. srpnja 1995.g. u Srebrenici počinjen genocid nad više od 8 tisuća Bošnjaka. Mimohod sjećanja – „Srebrenica svijetom hodi“ održan je po osmi put u Rijeci, odakle je i krenula ideja obilježavanja srebreničke žrtve te se mimohod „Srebrenica Rijekom hodi“ pretvorio u „Srebrenica svijetom hodi“.
Tim povodom zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Nikola Ivaniš primili su potpredsjednika entiteta Republike Srpske Bosne i Hercegovine Ramiza Salkića. Prijemu su prisustvovali i novinar Samir Karić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Rijeke Mensur Ferhatović, predsjednik KD "Ljiljan" Zlatan Bakalović i predsjednica udruge mladih Bošnjaka prijatelja Rijeke i PGŽ Edvina Čehajić.

Zamjenica župana Marina Medarić i zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš poželjeli su dobrodošlicu gostima. Zamjenica je predstavila Primorsko-goransku županiju te istaknula koliko se PGŽ ponosi solidarnošću i multikulturalnošću. Zaključila je kako se sjećanjem na žrtve Srebrenice želi podsjetiti da se ovaj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti te da ova tragedija ostane upamćena kako se nikad ne bi ponovila.
Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako se Grad Rijeka trudi da se raznim aktivnostima podupire duh multikulturalnog ozračja. „Svjedoci smo koliko u našem gradu imamo dobre međuljudske odnose te se trudimo da svi budu jednaki“, rekao je Ivaniš.
Potpredsjednik entiteta RS Bosne i Hercegovine Ramiz Salkić rekao je kako je čuo sve pohvale o odnosu prema Bošnjacima od strane lokalne i regionalne samouprave. Istaknuo je važnost dobrosusjedskih odnosa te pozvao predstavnike Županije i Grada da uspostave daljnju suradnju. Kao primjer dobre suradnje naveo suradnju koju su uspostavili s Vukovarom. Istaknuo je kako je želja svih u Bosni i Hercegovini da ona postane zemlja jednakih mogućnosti za sve građane neovisno o vjeri i nacionalnosti. „Radujem se našem ponovnom susretu u Srebrenici“ zaključio je Salkić.
Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke Mensur Ferhatović rekao je kako Bošnjaci u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji ne žive suživot, već život s lokalnim stanovništvom. „Grad i Županija imaju multikulturalnu tradiciju i vrata su nam uvijek otvorena za suradnju i sve projekte“ rekao je Ferhatović.

crikva.hr

Podijelite