U petak u Bribiru predstavljanje kandidatkinja za izbor "Ružice Vinodola 2018."

U petak, 10. kolovoza 2018. godine u 21:00 sat u Starom gradu Bribiru održava se predstavljanje kandidatkinja za izbor "Ružice Vinodola 2018."

Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski i Vinodolske općine, vezano uz obogaćenje turističke ponude Novog Vinodolskog i Vinodola, prišle su osmišljavanju projekta „Ružica Vinodola“ s ciljem afirmacije programa sadnje vinograda i proizvodnje vina u Vinodolu, te oživljavanja starih jezgri u Novom Vinodolskom i Vinodolu.
Prije četrnaest godina područje Vinodola dobilo je novi turistički proizvod, koji u budućnosti treba posebno njegovati, jer nudi mogućnosti kakve je trenutno u potpunosti teško sagledati, ali koji je već prve 2004. godine bio opće prihvaćen i proglašen najoriginalnijim turističkim proizvodom Kvarnera.

Priča o Ružici
U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.
Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

Organizacija Ružice Vinodola
Inicijativa je potekla od Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski koja je u suradnji sa etnologom Aleksejem Gotthardi Pavlovskym rekonstruirala cijelu priču i predstavila je publici. Suradnju su u prvoj godini ponudili i Turističkoj zajednici Vinodolske općine koja ju je prihvatila i prve godine sudjelovala u organizaciji.
Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega stoga što prezentira jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domicilnom stanovništvu.
Manifestacija ''Ružica Vinodola'' održava se već petnaestu godinu zaredom u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Pavlomira d.o.o., a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski i Katarina-line iz Opatije. Gospođa Katarina Hauptfeld iz Katarine-linea iz Opatije svake godine sponzorira prvu nagradu, odnosno nagrađuje najbolju Ružicu Vinodola sedmodnevnim krstarenjem za dvije osobe.

Zasigurno najatraktivniji dio programa su same igre tj. natjecanja temeljem kojih se dobiva konačna pobjednica i sama završna povorka Korzom hrvatskih branitelja do Precrikve. Kada govorimo o igrama one izazivaju veliko oduševljenje svih nazočnih. Najatraktivnije igre su one u vinogradima. Tada treba pokazati vještine u nošenju grožđa te ručnom i nožnom mašćenju tog grožđa u posebno izrađenim posudama za tu svrhu.
Manifestacija je dobitnik brojnih priznanja i nagrada (Plavi cvijet, Zeleni cvijet, međunarodna nagrada Diploma INTERSTAS '2007. "Zasluge za turizam", Srebrna povelja „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ i još brojne druge).
Na Ružici Vinodola sudjeluje 12 kandidatkinja iz cijele Primorsko-goranske županije koje se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu.
Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija. Dakle, ne radi se o natjecanju ljepote već natjecanju u vještini i brzini.

RUŽICA VINODOLA 2018. - P R O G R A M 10. - 18.08. 2018.

Petak, 10. 08. - 20,30 – Bribir, Stari grad
Predstavljanje kandidatkinja za izbor Ružice Vinodola
- fešta uz grupu "Point"
- gost večeri: Damir Kedžo
- KUD "Bribir"

Četvrtak, 16.08. – 20,00 – Pavlomir
- "Noć vina u Pavlomiru"
Prvo natjecanje za Ružicu Vinodola – zabava i ples
grupa "Trend"

Petak, 17.08. – 20,00 - Stari grad Novi Vinodolski
– 20,30 - Dolazak Ružica Korzom hrvatskih branitelja na Precrikvu i drugo natjecanje za Ružicu Vinodola - sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, akustična glazba, jela naših starih, igre, folklor
– klapa "Kampanel"

Subota, 18.08. – 20,00 - Stari grad Novi Vinodolski
- 20,30: dolazak Ružica Korzom Hrvatskih branitelja na Precrikvu
- 21,00: na Precrikvi– završno natjecanje za Ružicu Vinodola
- 23,00 - Frankopanski trg - proglašenje "Ružice Vinodola 2018"
- sajam vina, ekoloških i ručno izrađanih proizvoda, akustična glazba, jela naših starih, igre, folklor
- Tamburaški sastav "Gazde"

Podijelite