Turistička zajednica Kvarnera: Prvih šest mjeseci na razini prošle rekordne godine

 

Tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine Kvarner je posjetilo 974.000 gostiju koji su ostvarili 4.235.000 noćenja što je na razini rekordne prošle godine.
U odnosu na prvih šest mjeseci 2017. godine noćenja je više za 8%, a ako se rezultati usporede s 2016. godinom to je čak 36% više noćenja. Nakon manjeg zastoja u svibnju, u lipnju je ostvareno 11% više dolazaka i 10% više noćenja, objavili su na konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.
Najveći broj dolazaka zabilježen je na otoku Krku, preko 280.000, potom na Opatijskoj rivijeri, gotovo 239.000. Na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri zabilježeno je 139.000 dolazaka, na Lošinju 98.000, Rabu 73.000, dok je na riječkom području zabilježeno 89.300 dolazaka.  
Za uspješne rezultate zaslužna je promocija Kvarnera kao i organizacija različitih manifestacija koje privlače sve veći broj turista poput niza eno i gastro festivala, sportskih manifestacija kao što su 4 islands i Lošinj downhill, te festivala Fiumare, Žabarskih noći ili pak nedavno održane Retro Opatije.
Bolju popunjenost kapaciteta u obiteljskom smještaju osigurala je i oznaka kvalitete Kvarner family koju Primorsko-goranska županija već godinama sustavno potpomaže. Prema statistici, objekti s oznakom Kvarner family ostvaruju bolju popunjenost za 31% u odnosu na ostale objekte. 

- Zadovoljni smo dosadašnjim tijekom turističke godine jer smo, bez obzira na vremenske prilike, ostvarili odlične rezultate. Sve je to rezultat i kvalitetne turističke ponude, ali i promocije Kvarnera. Ovo je regija s naglaskom na zdravstveni turizam i upravo u taj segment Primorsko-goranska županija posebno ulaže kroz svoje zdravstvene institucije. Tako smo od ove godine uz Thalassotherapije u Opatiji i Crikvenici, zdravstvenom turizmu Lošinja dali doprinos i otvaranjem Zdravstvenog centra Magnolija u našem Lječilištu Veli Lošinj, rekao je župan Komadina, dodavši kako se specifičnost turizma Kvarnera ogleda u raznolikost ponude i smještaja te raznolikost razloga dolazaka turista.
U kontekstu razvoja turizma Primorsko-goranska županija stoga poseban naglasak stavlja na selektivne oblike turizma, posebice u segmentu kulturno-povijesne i prirodne baštine u koju se ulaže pomoću EU projekata kao što su Putovima Frankopana, ali i projektima kojima se promiče prirodna baština kao što su Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Ravnoj Gori koji se razvija po uzoru na Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove na otoku Cresu.
Direktorica TZ Kvarnera Peršić Živadinov istaknula je važnost ulaganja u kvalitetu smještaja ustvrdivši da bolji smještaj privlači veći broj gostiju:
- Naši podaci govore da gosti sve više traže bolji smještaj te da su spremni platiti ako im se ponudi nešto bolje i kvalitetnije. Također je istaknula niz novih projekata kojima TZ Kvarnera namjerava obogatiti turističku ponudu i uvesti nove brendove poput Kvarner culture, Kvarner maritime heritage i Griffon friendly oznaka.
Prateći statistiku iz godine u godinu vidimo da regija Kvarner u razdoblju predsezone nastavlja s rastom posjećenosti i ostvarivanju sve boljih turističkih rezultata, što je jedan od glavnih ciljeva TZ Kvarnera i cjelokupnog turističkog sektora Kvarnera, zaključila je Peršić-Živadinov.  

crikva.hr  

Podijelite