Svjetsko zlato Karla Šabana i europska bronca Ursule Balas obilježili sportsku 2018.

1 - Karlo Šaban, svjetski prvak u boćanju za juniore
2 - Ursula Balas - 3. na Europskom prvenstvu u jedrenju u klasi Laser 4.7

Protekla 2018. godina ostat će trajno zapamćena u povijesti crikveničkog sporta kao godina u kojoj je mladi boćar „Svetog Jakova“ Karlo Šaban osvojio naslov svjetskog prvaka u boćanju za juniore na SP održanom u kineskom Jiaxingu od 23. do 28.10.2018. Karlo je zlatnu medalju osvojio u boćarskoj „kraljevskoj disciplini“ pojedinačno klasično, a nakon sportskih ribolovaca Karlo Šaban je prvi sportaš koji je do svjetskog naslova došao kao član jednog kluba iz Grada Crikvenice.
Prošla godina ostat će upamćena i po 3. mjestu jedriličarke „Vala“ Ursule Balas na Europskom prvenstvu u jedrenju u klasi Laser 4.7 održanom u grčkom Patrasu od 9. do 14.4. 2018. Na istom natjecanju nastupila je i Nika Manestar još jedna jedriličarka „Vala“ koja je zauzela 23. mjesto. Uspješnu godinu Ursula Balas je zaokružila osvajanjem odličnog 10. mjesta na Svjetskom prvenstvu u klasi Laser 4.7 u poljskoj Gdynji održanom od 12. do 15.7. 2018.
Velike zasluge za ove sjajne rezultate imaju svakako i njihovi treneri Vjekoslav Matetić i Robert Jurinčić.
Do novog svjetskog odličja došao je Siniša Budisavljević, član  ŠRD „Tunera“ koji je na 54. Svjetskom prvenstvu u lovu iz usidrene brodice za seniore u portugalskom Setubalu, održanom od 15. rujna do 21. rujna, u sastavu reprezentacije Hrvatske osvojio 3. mjesto.

Renesansa crikveničkog rukometa

Godina iza nas bila je i godina svojevrsne renesanse crikveničkog rukometa.
Rukometašice „Murvice“ ostvarile su povijesni plasman u 1. Hrvatsku rukometnu ligu, nakon što su superiorno osvojile naslov prvakinja 2. Hrvatske rukometne lige – zapad. Uz to, četvrti put zaredom osvojile su naslov pobjednica Županijskog kupa. Sjajan rezultat je i 5. mjesto mlađih kadetkinja „Murvice“ na završnici Prvenstva Hrvatske.
Rukometaši „Mornara-Crikvenica“ ekspresno su se vratili u 1. Hrvatsku rukometnu ligu – jug, nakon što su samo jednu sezonu proveli u drugoligaškom društvu. Danas su stabilan prvoligaš čime su na najbolji način opravdali spajanje RK „Crikvenica“ i RK „Mornar“.
Dobru sezonu imali su kuglači KK „Crikvenica“ koji nastupaju u 1.B Hrvatskoj kuglačkoj ligi – jug. Uspješni su bili i članovi „Teama 666“ crikveničkog Pikado kluba „999“ rangiranjem među 10 najboljih hrvatskih klubova.
Sportske ribolovke „Oslića“ Dijana Lukšić i Mirjana Pobor osvojile su 2. mjesto na završnici Prvenstva Hrvatske u udičarenju s obale.
Stolnotenisačice „Crikvenice“ u vrhu su ljestvice 1. Hrvatske lige stolnotenisačica – zapad.

Manje velikih sportskih događaja

Za razliku od prethodnih godina, na području Grada Crikvenice u 2018. godini je bilo nešto manje vrhunskih sportskih događaja ili organizacija sportskih manifestacija koji izlaze iz županijskih okvira.
U Crikvenici je 20.4.2018. bio cilj 4. etape velike biciklističe utrke „Tour of Croatia“.
Krajem kolovoza u Crikvenici je održan Međunarodni šahovski festival uz gostovanje Garija Kasparova, a 2.12.2018. je održan 8. "Adria Advent Maraton".
Organizatori nisu imali sreće s vremenom, pa tako 15.8.2018. nije održan tradicionalni Plivački maraton „Šilo-Crikvenica“.
Od 14. do 17. lipnja održan je dječji nogometni turnir „Crikvenica Cup 2018.“ koji je dijelom održan i u Triblju.
U organizaciji Savate kluba „Reful“ iz Dramlja održan je 31.5.  2. "Savate Open Crikvenica".
Crikvenički biciklisti organizirali su 14. listopada 19. biciklijadu „Panorama Vinodola“, a u organizaciji ŽRK „Murvica“ održan je krajem svibnja 1. međunarodni veteranski rukometni turnir „Crikva 2018“ koji bi trebao postati tradicionalan.
Članovi PŠRD „Arbun“ organizirali su u kolovozu  tradicionalni „Grand prix Crikvenice“, a članovi ŠRD „Tunera“ u travnju "Kup svetog Jakova“. Jedriličari „Vala“ i YC „Jadro“ organizirali su ukupno 5 regata međunarodnog karaktera.
Sportska godina je zaključena odličnom organizacijom 2. malonogometnog turnira „Advent Cup Crikvenica“ u režiji veterana Nogometnog kluba „Crikvenica“.

Izdavanjem prigodne monografije, svečanom sjednicom Skupštine i druženjem svih generacija, dvadesetu godišnjicu postojanja obilježio je Ženski odbojkaški klub „Crikvenica“.
Na kraju ono najvažnije,  21.12.2018. otvorena je nova školska sportska dvorana Osnovne škole Zvonka Cara u Crikvenici, vrijedna oko 15 milijuna kuna. Međutim, njeno će korištenje početi ove kalendarske godine, vjerujemo na način koji će opravdati očekivanja sportaša i građana Grada Crikvenice.
Novi sportski objekt u našem gradu trebao bi pridonijeti da sportska 2019. godina za crikveničke sportaše bude još uspješnija od prethodne.

Ivica Šubat    

Podijelite