Sveta Barbara


Spomendan svete Barbare obilježava se 4.12. i povezan je s Božićnim običajima. Naime stavlja se pšenica u tanjuriće i ona proklija i zazeleni te postaje božićni ukras po kućama i crkvama. U zemljama njemačkog govornog područja odreže se na blagdan sv. Barbare grančica s trešnje i stavi u vodu i na toplo te ona procvjeta za Božić. Meteroološke poslovice povezane sa svetom Barbarom kažu kako će zima biti onakva kakav je bio taj dan - Kakše Barbarije, takši Božić; Barbare mraz trajat će cijeli zimski čas (Vrijeme početkom prosinca obilježava cijelu zimu); Ako se Barbare vide oranice, vidjet će se u sve zimske mjesece (Neće biti snijega.).

Prema legendi, bila je kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji. Plijenila je pažnju ljepotom, inteligencijom i jednostavnošću. Otac ju je htio udati za bogatog prosca. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj i prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala, da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Tajno je prešla na kršćanstvo, pod utjecajem đakona Valentina. Otac koji je bio tvrdi poganin, pobjesnio je od gnjeva, kada ga je htjela obratiti na kršćanstvo, želio ju je ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine i sakrivati se u njima, dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su joj svaki put čudesno zacijeljivale. Osudili su je na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, pogodila ga je munja i umro je. Barbara je zaštitnica rudara, dobre smrti i protiv groma i vatre. Jedna je od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama. Njene relikvije nalaze se u crkvi sv. Vladimira u Kijevu u Ukrajini. Zanimljivo je da su sv. Barbaru za vrijeme ratova zvali u pomoć topnici i to ne samo katolici nego i protestanti, koji donekle zaziru od štovanja svetaca.

O Barbari pišemo, osim što slavimo njen spomendan i zbog male kapelice koja se nalazi na cesti koja iz Selca vodi prema Vinodolu, na samoj granici između Selca (Grad Crikvenica) i Jargova (Vinodolska općina). Legenda kaže da je Sveti Juraj preskočio sa svojim konjem s jednog brda u Vinodolu na drugo brdo, međutim konj je slomio nogu te je sveti Jurja poginuo i zato ima kapelicu na vrhu brda pokraj koje se u stijeni može pronaći otisak konjskog kopita. Sa svetim Jurjem je na konju bila i sveta Barbara koja je pala s konja i otkotrljala se do dna brda i zato ona ima kapelicu na dnu brda.

Podijelite