Sofija Lekaj učenica generacije OŠ Zvonka Cara

1 - Desiree Pečaver, ravnateljica OŠ Zvonka Cara i Sofija Lekaj, učenica generacije
2,3,4 - Sofija Lekaj, učenica generacije s roditeljima, bratom i bakom
5 - Kandidatkinje za učenicu generacije Sofija Lekaj, Carmen Benić i Nika Šnjarić
6 - Ravnateljica Desiree Pečaver
7 - Gabrijela Katušić, dobitnica nagrade "Zvon dobrote"
8 - Gabriele Beppe Tomas
9 - Benjamin Nuhanović i Nola Gašparović


Jučer je u auli Osnovne škole Zvonka Cara svečano obilježen Dan škole uz moto „Otisci djetinjstva“, na koji je ukazivao izgled pozornice i panoa s otisnutim dlanovima gotovo svih učenika škole.
Svečanost je započela hrvatskom himnom koju je na harmonici izvela Lucija Matošić, nakon čega je uslijedio prigodan program u kojem su sudjelovali Benjamin Nuhanović i Nola Gašparović, plesna skupina PŠ Selce, mali zbor „Zvončići“, mali čakavčići, plesna skupina „Latice“, recitatorska skupina i na koncu plesna skupina „Libre“, sve redom učenici škole.

Ravnateljica OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver potom je nazočne, među kojima su bili djelatnici škole, učenici i njihovi roditelji, brojni gosti i Josip Friš predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice, upoznala s brojnim aktivnostima koje je škola imala u protekloj školskoj godini.
Tijekom godine škola je provodila brojne projekte, neke samostalno, a neke uz pomoć Grada Crikvenice, Turističke zajednice Grada Crikvenice, Crvenog križa, Muzeja, Gradske knjižnice, Društva Naša djeca, Policijske uprave Crikvenica, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i drugih.
U školi su posebno ponosni na Dječji božićni sajam i na projekt Clothilde Učeničke zadruge „Zvončica“ te na projekt 3.a razreda i učiteljice Mirele Čandrlić Matahlija - Innovate your dreams kroz koji učenici osmišljavaju zanimanja i svijet budućnosti.

Najsretniji trenutak i najveći događaj protekle školske godine bio je ulazak u učenika novu školsku sportsku dvoranu (na Valentinovo, 14. veljače) čime je omogućeno kvalitetnije odvijanje nastave tjelesno-zdravstvene kulture u pravim uvjetima i prema pedagoškim standardima. To je jedna od mnogih kapitalnih investicija Grada Crikvenice inače osnivača škole.
Potom je uslijedila dodjela nagrada i priznanja brojnim učenicima koji su dosegli županijsku ili višu razinu školskih natjecanja, a dodjeljivao ih je Josip Friš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Crikvenice.
Priznanja su dobili i učitelji i djelatnici škole za postignuća učenika i to za postignute rezultatima učenika do 5.mjesta na županijskim natjecanjima i višim razinama natjecanja. Priznanja su dobili Anamarija Grbčić-Pahlić, Erna Prpić, Julijana Plenča, Branka Brnić, Ivana Hegedus Crnčić, Sanja Krešić, Anja Kostanjšek Brnić, Ivo Tkalec i Rešad Mujkanović.
Tri učitelja predložena su u zvanje učitelja mentora – Tereza Rukober, Alison Mavrić i Ana Lončarić Kostrenčić, a Irena Vretovski je potvrdila je zvanje.
Ivo Tkalec koji je također učitelj savjetnik dobio je prestižnu državnu nagradu „Faust Vrančić“ za izniman doprinos razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje svake godine zaposlenicima u školstvu jubilarne nagrade, a dobili su ih Dijana Jezidžić (5 godina), Eva Tomljanović, Dubravka Šarić i Ana Lončarić Kostrenčić (15 godina), Andrea Barac (20 godina), Branka Brnić (25 godina), Tatjana Veljanovska i Milena Nećak (35 godina) te Irena Vretovski (40 godina).

Nagrada „Zvon dobrote“ za Gabrijelu Katušić

Na prijedlog dugogodišnjeg člana školskog odbora Nikice Sečena, ravnatelja Centra za prožanje usluga u zajednici „Izvor“ Selce, Školski odbor od ove godine će po uzoru na nagradu „Luka Ritz“ dodjelivati priznanje i nagradu učeniku ili učenici naše škole za promicanje tolerancije te humano i nenasilno ponašanje, pozitivni odnos među učenicima i odraslim osobama, sudjelovanje u humanitarnim akcijama, projektima prevencije nasilja, učenika ili učenicu koji potiče i održava zdrave odnose u razredu i nastoji ostvariti pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi.
Cilj je da se pohvali učenik koji nije sudjelovao u natjecanjima možda nije odličan učenik, ali se ističe po životno važnim karakteristikama i pozitivnim odnosima. Učenici svih razrednih odjela imali su priliku predložiti po jednog učenika koji ima sljedeće karakteristike: pomaže drugim učenicima, potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje, sudjeluje u rješavanju sukoba, potiče zdrave odnose u razredu.
Predloženi su učenici Klara Šimić (3.b), Karlo Vukelić (3.a), Lucija Ćupić (4.a), Anton Jeličić (5.a), Anton Lekaj (5.b), Benjamina Nuhanovića (6.a), Gabrijela Katušić (6.a) i Luciana Peričić (8..a).
Školski odbor odabrao je učenicu 6.a razreda Gabrijelu Katušić za koju je razredni odjel istaknuo da svojim ponašanjem pozitivno djeluje na svakog od njih pojedinačno kao i na cijelo razredno okruženje te ih potiče u pozitivnim i humanim idejama.
Posebno je istaknut i Gabriele Beppe Tomas učenik škole i član Košarkaškog kluba „Crikvenica“ koji je svojim fair-play potezom (ustupanjem svoje medalje suigraču koji je nije dobio) ukazao kako se pravi sportaš treba ponašati.

Sofija Lekaj učenica generacije

Najsvečaniji trenutak na kraju bio je proglašenje učenika generacije Osnovne škole Zvonka Cara za školsku godinu 2018./2019. Prema Statutu škole nagrađuju se učenici 8. razreda uzornog vladanja koji su sve razrede prošli s odličnim uspjehom i to prosjekom od najmanje 4,80, a jedan od njih proglašava se učenikom generacije.
Sve uvjete za dobivanje ovog prestižnog priznanja ispunjavale su učenice Nika Šnjarić (8.a), Carmen Benić (8.b) i Sofija Lekaj (8.b).
Za učenicu generacije proglašena je Sofija Lekaj koja je sve godine školovanja, od prvog do osmog razreda iz svih predmeta imala čiste petice. Uz to, Sofija je sudjelovala na brojnim natjecanjima na kojima je osvajala nagrade i priznanja i dostojno je prezentirala svoju školu. O Sofiji su biranim riječima govorili njena razrednica u nižim razredima Anamarija Grbčić-Pahlić i razrednik Ivo Tkalec koji su joj čestitali na postignutim rezultatima i zaželjeli puno sreće uspjeha u budućem školovanju i životu.
Svečanost je završila govorom Sofije Lekaj, učenice generacije, koja je zahvalila svima koji su joj pomogli u njenom obrazovnom putu. Sofija se oprostila od svoje škole, ali, kako je rekla, samo do neke druge prilike.

Učitelji i djelatnici škole, dobitnici jubilarnih nagrada

Nagrađeni učitelji

Plesna skupina "Latice"

Mali zbor "Zvončići"

Plesna skupina "Libre"

Ivica Šubat

Podijelite