Reagiranje Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na priopćenje UBVDR "Jadrana" d.d. i Marija Vukelića: Dopis je unio nemir i nelagodu među radnike

Na našem portalu smo 14.12.2016. objavili priopćenje Udruge vjerovnika bivših radnika „Jadrana“ d.d. pod naslovom „Udruga vjerovnika bivših radnika „Jadrana“ d.d. traži da se dionice „Jadrana“ čim prije izlistaju na Zagrebačkoj burzi“ potpisano od predsjednika Udruge Marija Vukelića.
Na taj smo tekst dobili reagiranje, tj. očitovanje Sindikata  Istre, Kvarnera i Dalmacije koje potpisuju predsjednik Bruno Bulić i predsjednica Odbora za turizam SIKD-a i članica Nadzornog odbora Marina Cvitić. Očitovanje objavljujemo u cijelosti:

Predmet:
Očitovanje na dopis od 12.12.2O16. i medijske napise Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana d.d. u stečaju

Dopis predsjednika Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana d.d. u stečaju koji, osim što je upućen Naslovu i raznim medijima koji su i prenijeli priopćenje, unio je nemir i nelagodu među radnike. Radnici Jadrana d.d. prošli su svoju kalvariju u posljednjih dvadesetak godina, kada nisu dobivali plaću ili su je dobivali sa zakašnjenjem i umanjenu. Bilo je to vrijeme kada je Jadran bio “slučaj“, kada su raznorazni dušebrižnici obilazili Jadran s namjerom da ga se dočepaju. To vrijeme zaustavio je stečaj i, na iznenađenje mnogih, velikim zalaganjem stečajne upraviteljice i tadašnje politike Jadran i njegovi radnici ugledali su svjetlo na kraju tunela. Jadran je danas stabilna kompanija; od izlaska iz stečaja, dvije godine prije roka, podmirio je sve obveze prema radnicima vjerovnicima; uredno podmiruje sve svoje obveze prema radnicima, dobavljačima i Državi. Zasto onda netko želi od Jadrana ponovno napraviti “slučaj“?

Gospodin Vukelić, u svojim medijskim istupima kao predsjednik Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana, učestalo i opetovano širi dezinformacije, čime čini štetu Jadranu i svim radnicima, kako sadašnjim tako i bivšim. Njegovo je pravo da se brine za interese svojih članova, odnosno članova Udruge vjerovnika, u cilju namirenja njihovih dugovanja. Govorimo, njihovih dugovanja jer gospodin Vukelić svoja je dugovanja namirio, kao i svi sadašnji i gotovo svi bivši radnici pa nam nije jasno koji su to bivši radnici-vjerovnici koji su ga opunomoćili da štiti njihove interese. Međutim, nećemo kalkulirati za čiji račun radi, ali ne želimo da širi dezinformacije, stvara zbunjenost i uznemirenost među radnicima. Radnicima Jadrana dosta je politikanstva. Dosta im je da budu "slučaj" i da netko i onda kad nije slučaj želi od Jadrana ponovno napraviti "slučaj" s kojim će se baviti političari i dušebrižnici.

G. Vukelić u svojem dopisu traži hitnu privatizaciju jer je to, po njegovom mišljenju, najoptimalnije i najbolje rješenje. Ne dijelimo njegovo mišljenje. Privatizacije koje su se desile u bližim i daljim destinacijama možda su i bile uspješne, ali ne za radnike. Pogrešne su i teze da bi strateški kupac donio svježi kapital i uložio u podizanje kategorije objekata. I opet, iz iskustva znamo da ni u jedno privatizirano Društvo vlasnik nije donio svoj kapital, već se kompanija zaduživala i iz poslovanja vraćala kredite, a upravo se tako radi i u Jadranu. Radnici Jadrana, nakon svega što su prošli zaslužuju stabilnost i mišljenja smo da dokapitalizacija koja se temelji na Strateškom planu razvoja, planu koju je izradila renomirana konzultantska trtka HTL Horwath, koji je prošao raspravu na svim nivoima (sa radnicima, sindikatima, Gradom, Županijom, turističkom zajednicom), koji je usvojen od strane Nadzornog odbora koji predstavlja vlasnika, može osigurati razvoj Društva, sigurnost radnih mjesta i povećanje standarda radnika.

Kao što je već rečeno, ne želimo kalkulirati da g. Vukelić radi za nečiji račun ili su njegovi istupi rezultat osobnih emocija i vlastitih razočarenja kao bivšeg radnika. Činjenica je da njegove ocjene, kako o strateškom planu, tako i o modelu privatizacije, ne počivaju na stručnim mišljenjima i ne mogu biti predmet o kojem bi valjalo raspravljati. Medijskim istupima, komentiranjem na društvenim mrežama, pisanjem dugih dopisa na adrese mjerodavnih institucija i ministarstva nastoji umanjiti sve što je u ovom kratkom razdoblju od izlaska iz stečaja učinjeno. I upravo zbog toga, u ime članova Sindikata, u ime radnika Jadrana, želimo skrenuti pažnju kako stavovi Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana d.d. i predsjednika te udruge, ne bi trebali biti predmet posebnih razmatranja nadležnih ministarstava.

S poštovanjem,
Predsjednik Sindikata: Bruno Bulić