Proglašeni najbolji gradovi u Hrvatskoj

Grad Krk, Sveta Nedelja i Varaždin najbolji su gradovi na području gospodarstva, Pag, Umag i Čakovec kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život.
Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagrada za Eco City ide u Jastrebarsko, dok je Smart City titulu zaslužila Rijeka.
Veliki projekt prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički organizirali internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos u četvrtak, 4. listopada 2018. godine, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u šibenskom „Amadria Parku“, u sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova što ih je organiziralo Ministarstvo regionalog razvoja i EU fondova, pa je i nagradu Šampionu EU fondova dodijelila ministirica Gabrijela Žalac pohvalivši ovaj projekt koji će, uvjerena je, potaknuti pozitivnu konkurenciju među gradovima i sve ih motivirati da još bolje rade u interesu svojih građana.

Najboljim gradovima na području gospodarstva, u kategoriji mali, srednji i veliki grad, tako su redom proglašeni Grad Krk, Sveta Nedelja i Varaždin, dok su Pag, Umag i Čakovec pobjednici po pitanju demografske i obrazovne politike, s time da su Novigrad, Poreč i Dubrovnik proglašeni najboljim mjesta za život.
Šampionom EU fondova proglašen je Grad Križevci, dok nagrada za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.
Plakete su, ovom prigodom, svečano uručene i svim finalistima. U finale izbora najboljih gradova za gospodarstvo, pored laureata, ušli su: Bakar, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje, zatim Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, te Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor i Varaždin.
U kategoriji demografija i obrazovanje finalisti su bili Bakar, Novigrad, Pazin i Vis, zatim Kastav, Novi Marof, Poreč, i Vrbovec, te Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica.
U kategoriji kvaliteta života najbolji Cres, Hvar, Krk i Novalja, zatim Labin, Opatija, Poreč i Rovinj, te Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.
Kada je u pitanju korištenje EU fondova, uz Križevce su u finale ušli Ludbreg, Trilj, Vinkovci i Zadar, dok su se za Smart City nagradu, pored Rijeke, borili Dubrovnik i Sisak, a za Eco City nagradu, uz Jastrebarsko, Belišće i Krk.

Organizatori ove inicijative poručuju kako se nadaju da će ovaj izbor dodatno potaknuti sve gradske uprave da se u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigli razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana, te se tako još bolje pozicionirali u izboru najboljih gradova koji se očekuje i naredne, 2019. godine.  

(izvor: portal gradonačelnik.hr)               

Podijelite