Predstavljen 16. broj "Vinodolskog zbornika"

1 - Sanja Škrgatić
2,3 - Slavko Matejčić

U ispunjenoj Gradskoj vijećnici Grada Crikvenice, jučer je predstavljen 16. broj „Vinodolskog zbornika“, a predstavila ga je izvršna urednica Sanja Škrgatić. Prvo je to izdanje ove publikacije nakon četverogodišnje pauze, a donosi bogat opus tekstova i zanimljivih tema. Ovim brojem obilježeno je i 40 godina izlaženja „Vinodolskog zbornika“, čiji je osnivač i prvi glavni urednik bio Stanko Antić. Znanstveni je to časopis iznimne vrijednosti koji pokriva i iznosi mnoga pisana saznanja društvenog, povijesnog, etnografskog i jezikoslovnog sadržaja.

Ovaj broj Zbornika također donosi istraživanja cijenjenih istraživača i znanstvenika crikveničko-vinodolskog kraja i mnoge, dosad skrivene, podatke zabilježene u župnim knjigama na prostoru Vinodolske općine. Autori koji su posebno istaknuti su Ivan Barbarić, Katica Barbarić, Stanko Jurdana i Slavko Matejčić.

Šesnaesti broj „Vinodolskog zbornika“ posvećen je Radmili Matejčić i Stanku Antiću, točnije podsjeća na njihov doprinos istraživanjima u području povijesti, povijesno umjetničke baštine i etnografije naših prostora. Nakon predstavljanja „Vinodolskog zbornika“, Slavko Matejčić u svojem je izlaganju predstavio život i djelo Julija Klovića te iznio neke nove, nepoznate činjenice o ovom poznatom minijaturistu, „Michelangelu minijature“, kako su ga često nazivali.  

Slavica Car
Fotografije: Elma Dujić

Podijelite