Petačke štorije (61)

Iz zapisa Ratimira Gregurića  

Godine 1868. postao je administratorom naše župe domaći svećenik Roko KATNIĆ, pa je ujedno preuzeo i upravu škole kao njen ravnatelj. No već iste godine u mjesecu rujnu otišao je on za župnika u Generalski Stol, a odavde kasnije u Bribir za župnika i kanonika.            
Godinu dana prije Roka Katnića došao je u Crikvenicu novi učitelj Vid CENČIĆ koji je ovdje ostao do g. 1873. Ne znamo kuda je otišao. Završio je navodno samoubojstvom.            
Iza Roka Katnića preuzeo je župu, a time i ravnateljstvo škole domaći svećenik Aleksandar CAR, poznat po nadimku „Pećina“. Car je župnikovao u Crikvenici do mirovine g. 1912. dakle kroz punih 45 godina. Premašio je i Stanka Katnića! Umro je u Crikvenici g. 1913. Na mjestu ravnatelja škole ostao je do g. 1875. jer te su godine škole došle pod svjetovnu upravu i nadzor.            
Iza učitelja Cenčića došao je ovamo za učitelja Pavao OŽBOLT, koji je u Crikvenici ostao samo godinu dana. Odavle je premješten u Sušak gdje je postao prvim ravnateljem upravo osnovane pučke škole.            
Naš slijedeći učitelj je Franjo SINKO, rodom iz Štajerske. On je došao u Crikvenicu g.1874. iz Drivenika. Već slijedeće godine postaje ravnatelj škole. On je prvi ravnatelj svjetovnjak. Iz Crikvenice je premješten u Mrkopalj gdje je umro. Bio je izvanredno sposoban nastavnik, odličan praktičar, pa su njegovi đaci i danas zahvalni svom starom učitelju koji im je dao prvo temeljito znanje i volju da se dalje školaju. Svi naši poznatiji ljudi koji su se istakli u javnom životu, Sinkovi su učenici. Sinko je također bio upravo ženijalan orguljaš. Dok bi župnik propovijedao, on bi spjevao i komponirao kakovu novu pjesmu često vrlo originalnu, pa bi je iza propovijedi odmah iz glave svirao i pjevao! I ovaj je vrijedni čovjek iz Crikvenice bio premješten po kazni ... Crikvenica je izgubila jednog od svojih najboljih učitelja samo zato jer se nije sviđao nekomu političkom čovjeku ...  

(nastavlja se)

Podijelite