Odabrani najbolji učenici generacije 2017./2018 u Srednjoj školi dr. Antuna Barca

1 - Učenici generacije Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica – Ennio Pečaver, Romina Antić, Ena Božić (gornji red), Dora Kabalin, Ante Dragojević i Anamarija Šamanić (donji red)
2 - Ennio Pečaver
3 - Romina Antić
4 - Ena Božić
5 - Dora Kabalin
6 - Ante Dragojević
7 - Anamarija Šamanić
8 - Ennio Pečever s knjigom koju Srednja škola dr. Antuna Barca dodjeljuje učenicima za postignut odličan uspjeh
9 - Ante Dragojević i Petar Gračaković, nastavnik tjelesnog
10 - Dora Kabalin i Ena Božić s razrednicom Andrejom Jakubin

Nastavničko vijeće Srednje škole dr. Antuna Barca Crikvenica odabralo je učenike generacije za školsku godinu 2017./2018.
Praksa ove škole je da se za svako usmjerenje (opća gimnazija, ekonomska škola, hotelijersko turistička škola, vodoinstalater, kuhar) odabire po jedan učenik pri završetku njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Razrednici prvo predlažu kandidate za koje smatraju da zaslužuju biti nominirani za učenika generacije te potom Nastavničko vijeće donosi konačnu odluku.
Učenikom generacije gimnazijskih razreda proglašen je Ennio Pečaver, a najbolja učenica ekonomskog usmjerenja je Romina Antić.
Po pitanju učenika generacije usmjerenja hotelijersko turistički tehničar ove godine napravljen je presedan te je ta titula dodijeljena dvjema učenicama – Dori Kabalin i Eni Božić. Naime, Ena Božić istaknula se svojim školskim uspjesima i natjecanjima, dok je Doru Kabalin za učenicu generacije predložio predložio njen razred, želeći joj se tako zahvaliti i odužiti za nesebičnu pomoć oko savladavanja gradiva i školskih obaveza tijekom srednje škole.
U trogodišnjim strukovnim usmjerenjima učenicima generacije proglašeni su Ante Dragojević, smjer vodoinstalater, i Anamarija Šamanić, smjer kuhar. S najboljim učenicima obavili smo razgovor te ih u nastavku ukratko predstavljamo.

Ennio Pečaver pri završetku je opće gimnazije. Učenikom generacije postao je zbog odličnog uspjeha tijekom sve četiri godine te zbog sudjelovanja na brojnim natjecanjima. Tako je primjerice u drugom razredu bio na državnom natjecanju iz engleskog jezika, a ove je godine iz istog predmeta postigao prvo mjesto na županijskom natjecanju. Među njegove ovogodišnje uspjehe ubraja se i četvrto mjesto na županijskom natjecanju iz biologije. Obzirom da maturante sada čeka polaganje ispita državne mature, Ennio kaže kako u zadnje vrijeme većinu slobodnih trenutaka koristi za učenje. Želja mu je upisati fakultet u Škotskoj, koji zahtjeva odlične ocjene na maturi. Rezervni plan mu je upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu jer ga zanimaju predmeti poput kemije i biologije. Kada ne uči, Ennio se aktivno bavi sportom i trenira košarku u Košarkaškom klubu „Crikvenica“. Završio je Osnovnu glazbenu školu te voli svirati bubnjeve.

Romina Antić također živi u Selcu. Titulu najbolje učenice ekonomskog usmjerenja zaslužila je zbog izvrsnog uspjeha u školi, zalaganja na satovima i tijekom nastavnih aktivnosti te zbog odnosa s razrednim kolegama kojima je uvijek bila spremna pomoći. Nadalje, Romina je na školskom natjecanju iz računovodstva postigla drugo mjesto, a sudjelovala je i na smotri literarnog, dramskog i novinskog stvaralaštva LiDraNo gdje je njen rad koji je prošao dalje na županijsko natjecanje. Grad Crikvenica nagradio ju je za iznimne ideje i rezultate ostvarene u Programu razvoja poduzetničkih sposobnosti mladih i izradi poslovnog plana za poduzetnički pothvat financiranja zorba lopti u turističke svrhe, koji je osmislila zajedno s Milenom Grbac i Karmelom Prpić. Od Grada Crikvenice primila je i stipendiju za izvrsnost. Romina postiže uspjehe i na sportskim terenima. Već 11 godina trenira rukomet u Ženskom rukometnom klubu „Murvica“, iza kojega je izvanredna sezona. Sudjelovala je i na županijskom natjecanju srednjih škola, pri čemu je njena ekipa osvojila drugo mjesto u rukometu te treće mjesto u nogometu i badmintonu. Obrazovanje planira nastaviti na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, smjer Financije i računovodstvo. Kada ulovi malo slobodnog vremena između školskih obaveza i treninga četiri puta tjedno, Romina voli crtati.

Obje učenice generacije smjera hotelijersko turistički tehničar dolaze iz Novog Vinodolskog.
Ena Božić ove je godine sudjelovala na županijskom natjecanju Gastro. Riječ je o natjecanju učenika ugostiteljsko-turističkih škola u osam disciplina, od čega je pet gastronomskih, a tri turističko-hotelijerske. Ena je osvojila treće mjesto, što joj je priskrbilo plasman na državno natjecanje. U slobodno vrijeme povremeno igra tenis s tatom, koji je trener tenisa ili pak pomaže roditeljima oko posla s apartmanima. Planira upisati engleski jezik i pedagogiju ili engleski jezik i arheologiju na Filozofskom fakultetu.

Kao što je već spomenuto, Doru Kabalin za učenicu generacije predložili su prijatelji iz razreda, što je Doru jako iznenadilo i razveselilo. Kaže kako joj nije problem pomoći kome god je pomoć potrebna jer u tome pronalazi zadovoljstvo. U slobodno vrijeme bavi se folklorom i članica je KUD-a Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog. Nadalje, Dora pjeva u ženskoj klapi Puntape, također iz Novog Vinodolskog. Na jesen planira krenuti na Učiteljski fakultet u Rijeci, no još se nije odlučila želi li se obrazovati za učiteljicu razredne nastave ili pak upisati smjer predškolskog odgoja.

Ante Dragojević, dolazi iz Grižana. Odlične ocjene, uloženi trud i aktivno sudjelovanje u nastavi donijeli su mu titulu najboljeg učenika smjera vodoinstalater. Za sebe kaže da je kreativna osoba s puno različitih interesa. Posebno ga zanima tehnika i računala te bi volio školovanje nastaviti u Tehničkoj školi u Rijeci, gdje mu je želja upisati četvrtu godinu i završiti za usmjerenje računalni tehničar. Nakon školovanja, Ante bi se prvo volio zaposliti i steći iskustvo u struci te potom otvoriti vlastiti obrt.

Anamarija Šamanić živi u Crikvenici. Za učenicu generacije izabrana je prvenstveno zbog dobrih ocjena te aktivnosti i zalaganja na nastavi. U slobodno vrijeme voli šetati, rolati i praviti slastice. Što se tiče budućnosti, Anamarija se vidi u kulinarstvu. Za početak bi željela završiti četvrti razred za kuhara te se potom planira prekvalificirati za slastičara. Velika joj je želja završiti tečaj „carvinga“, odnosno izrađivanja dekoracija od voća i povrća. Jednoga dana voljela bi otvoriti vlastitu slastičarnicu.

Lea Knežević

Podijelite