Očekuje li nas prometni kaos u Jadranovu i ove sezone?

Iz godine u godinu u Jadranovu se tijekom turističke sezone događa isti scenarij.
Prometovanje središtem mjesta i posebno priobalnim dijelom poprima razmjere prometnog kaosa i sva je (ne)prilika da će tako biti i ove sezone. Svi sve znaju, a baš ništa se ne poduzima da se nešto promijeni, svjedoci smo da se od prošlog rujna do danas ovo pitanje zapravo nije ni pokušalo riješiti.
A kad u špici sezone nastanu pravi problemi onda nitko nije odgovoran i svi jedva čekaju da sezona prođe bez većih posljedica. I tako iz godine u godinu ...
Prošlog srpnja smo objavili tekst u kojem smo riječima i slikama prikazali kako izgleda prometni kaos u Jadranovu, a možemo se okladiti da će se ti prizori ponoviti i ovoga srpnja, za manje od dva mjeseca.
Stoga još jednom objavljujemo sadržaj objavljen na našem portalu u srpnju prošle godine, možda ipak špotakne na reakciju odgovorne u našem mjestu i u našem Gradu. Mada, iskreno sumnjamo u to ...

Tekst objavljen na portalu crikva.hr 18. srpnja 2017.

Problem prometovanja kroz Jadranovo koji se najviše očituje na potezu od crkve pa Ulicom Ivana Gorana Kovačića do raskršća u Grabrovi, a onda dalje prema naselju Neriz ili prema Veloj rivi, nije od jučer. Iz godine u godinu dok traje turistička sezona ponavlja se ista slika – svakoga dana naročito poslije 16 sati, a posebno vikendom, stvaraju se velike gužve prvenstveno zbog nepropisno parkiranih automobila. Ulica Ivana Gorana Kovačića (ispod Slovenskog doma) bi trebala biti dvosmjerna, međutim unatoč postavljenom prometnom znaku zabrane zaustavljanja i parkiranja, petnaestak automobila gotovo svakodnevno biva nepropisno parkirano s desne strane kolnika, pa je moguće voziti samo jednom voznom trakom. Već tu dolazi do zastoja, nerviranja i vožnje u rikverc, a kad se ta prva prepreka prođe dolazi se na raskršće u Grabrovi, koje je u pravilu zakrčeno parkiranim automobilima. Teško je i zamisliti da se netko negdje odvaži parkirati u voznom traku raskršća iz kojeg se odvajaju prometnice u tri smjera. Ali, u Grabrovi to nije ništa novo.  

Nastavite li vožnju prema Nerizu, odmah nakon pedesetak metara (uz uređenu plažu) naići ćete na novi problem. I ova bi prometnica trebala biti dvosmjerna, ali opet nailazite na parkirane automobile tik uz sami rub plaže, parkirane odmah iza znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja.

Sretnici koji prođu i ovu prepreku na putu do Neriza dolaze u Zamlat, do prometnice koja vodi u samo naselje, a tek je tu pravi cirkus. Ne samo da je zbog parkiranih automobila nemoguće mimoilaženje, već često i sam prolaz uz njih zahtijeva poprilično vozačko umijeće. Pitanje koje žitelji Neriza godinama postavljaju - što da zatreba intervencija vatrogasnog vozila ili vozila hitne pomoći? - ostaje bez odgovora, a jedino što preostaje je uzdati se u Božju milost da se ne dogodi neko zlo. I tako iz godine u godinu.  

Povod ovom tekstu je i dopis koji smo dobili od jedne stanovnice Neriza (podaci poznati redakciji): - Dobar vam dan! Htjela sam komentirati kako u preslatkom malom mjestu Jadranovu, pokraj Crikvenice, možete parkirati cijeli dan, doslovce na plaži, rivi tik uz more, posred raskršća, na uzbrdici na glavnoj prometnoj traci, iako je puna linija. Dođete sa svojim frižiderom u autu i svim što vam treba, i tako cijeli dan - za badava. Istina, je gužva, recimo hitna ili vatrogasci ne mogu proći do gusto naseljene, slijepe ulice Neriz, dostava također ne može, stanari jedva, a ponekad ni oni. Ali, nitko vas zato neće kazniti, niti vam naplatiti parking, jer nema tu ni redara, ni policajca, nikoga usred turističke sezone. Da, još i ovo - nuždu možete bez problema vršiti u moru - nikoga nije briga. Nema veze što lokalni kafići i restorani nemaju od vas nikakve koristi, ali ste barem u mjestu u kojem možete sve ono što NIGDJE na svijetu NE MOŽETE. Nadam se da razumijete o čemu vam pišem. Bilo bi divno kada bi barem netko, bilo što u vezi ovoga poduzeo i pokazao da mu je stalo, kada to već ne čine oni koji bi morali. Uzdam se u vas i šaljem vam lijepi veliki pozdrav!  

Valja naglasiti da je zadnjih dana primjetno intenzivno postupanje prometnih policajaca, naplaćivanje kazni, čak i angažman “pauka”. Međutim, to ne rješava problem. Čim se policija odmakne, odmah na scenu dolaze novi prekršitelji i tako svakoga dana dok traje turistička sezona… Problem prometovanja kroz Jadranovo moguće je riješiti jedino strateškim promišljanjem i rješenjem parkiranja u mjestu, što je zadatak za našu gradsku upravu. Možda pretežak, ali, bilo bi dobro da barem pokušaju naći neko rješenje ...

Ivica Šubat 

Podijelite