Kolumne Sportski život Stoljeće nogometa u Crikvenici Zavičajni kantun

Osnovne značajke Vinodola (1)

Vinodol je, u geografskom smislu i na način kako ga većina danas podrazumijeva, relativno samostalna cjelina Hrvatskoga primorja. Tu cjelinu čini unutarnja dolina koja zauzima prostor između Križišća na sjeverozapadu i Novoga Vinodolskoga na jugoistoku...

Maškarane užanci

Zatulil je Antonjski rog, zazvonile zvona zvončari, boreć se z burun i klateć po mesteh ričkoga prstena, kade zvončari krenu svojen dugen puton, klateć se na glave z grdemi, strašljiven maskami, mačukami.

Maškarani vremeplov

Vrime je od maškar. Počelo je prošlu šetemanu dizanjen zastavi crkveniškeh maškar va Matkovićeh. Skupili su se Matkovićari i uz larmu lupanja po bubnjeh zbudili oni kraj već pomalo zaspal va sagdanji život nakon blagdani.

Vinodol i vinodolske župe kroz povijest

Vinodol i vinodolske župe kroz povijest - uvod U kolumni „Zavičajni kantun“ u narednih ću nekoliko mjeseci pisati (jednom tjedno) o Vinodolu i njegovim župama kroz povijest. U prostornom smislu ti će se tekstovi u osnovi odnositi na današnje područje Vinodolske općine i gradova Crikvenice i Novog...

Zima je

Pasali su blagdani, već smo va noven letu, odmorili smo se od slavlja i nazdravjanja, od trošenja i trežnjenja, doduše kako ki, neki je novo leto dočekal z grdun gripičinun, neki va familjah, doma. Kako sad vrimenska prognoza kaže, tek nan gre zima.