Kolumne Iz povijesti crikveničkog sporta (2) CRIKVENIČKA PUB-KVIZ LIGA

Petačke štorije (59)

1-Učenice i učenici pučke škole u Crikvenici iz cca 1909 godine. Učiteljica je Nada Kostrenčić kćerka Ivana Kostrenčića osnivača NSK u Zagrebu. Fotografiju je ustupio Ivan Kružić. (Iz zapisa Ratimira Gregurića): Godine 1865. došlo je do značajne novotarije na našoj školi.

Petačke štorije (58)

(Iz zapisa Ratimira Gregurića): Juraj STIPANIČIĆ služi ovdje 1833/34. Rodom je iz Grižana. U župnoj je spomenici pogrešno naveden kao Stipanić. Matija BRUŽIJA kapelan je neko vrijeme g. 1833. t.j. u isto vrijeme sa Stipaničićem. Rodom je iz Selaca. Umro je kao župnik u Liču u Gorskom Kotaru.

Novljanski mesopust (4)

Mesopustova imena 1921. Mesopust se zove „D`Annunzio“ (ukazuje na talijanske pretenzije prema Rijeci), a 1939. „Ubojica“. Zanimljivo je ime Mesopusta 1948. godine – „Autor pilane“. „Nalogom vlasti u nedjelju je mesopustu skinuto ime, mesopust je utorak suđen bez imena...

Petačke štorije (57)

Iz zapisa Ratimira Gregurića - Godine 1865. dodijeljen je učitelju Lukanoviću pomoćni učitelj umirovljeni domaći svećenik Vjenceslav Škiljan, koji je ovdje pomagao župniku kao sekundarni kapelan. Narod ga je zvao „pop Vicko“. Bio je vrlo popularan. Rođen je u Crikvenici.

Pirovanje

"Svatovi se okitili vinon a mladenci dogodine sinon."

Novljanski mesopust (3)

Žitak Mesopusta, kako mu i samo ime kaže, znači njegov život u protekloj godini i označava ljetopis ili kroniku svega zla za što se optužuje ta lutka od slame. Istovremeno se u tom šaljivom tekstu opisuju mjesni događaji i na satiričan se način kritiziraju lanjske negativne pojave i pojedinici u...