Kolumne - Petačke štorije Nekad i sad Stoljeće nogometa u Crikvenici Zavičajni kantun Petačke štorije

Petačke štorije (63)

Ove godine pada 520-ta obljetnica rođenja i 440-ta obljetnica smrti Jurja Julija Klovića te će veći dio tekstova biti posvećen ovom velikanu minijature

Petačke štorije (61)

Iz zapisa Ratimira Gregurića Godine 1868. postao je administratorom naše župe domaći svećenik Roko KATNIĆ, pa je ujedno preuzeo i upravu škole kao njen ravnatelj. No već iste godine u mjesecu rujnu otišao je on za župnika u Generalski Stol, a odavde kasnije u Bribir za župnika i kanonika.

Petačke štorije (59)

1-Učenice i učenici pučke škole u Crikvenici iz cca 1909 godine. Učiteljica je Nada Kostrenčić kćerka Ivana Kostrenčića osnivača NSK u Zagrebu. Fotografiju je ustupio Ivan Kružić. (Iz zapisa Ratimira Gregurića): Godine 1865. došlo je do značajne novotarije na našoj školi.

Petačke štorije (58)

(Iz zapisa Ratimira Gregurića): Juraj STIPANIČIĆ služi ovdje 1833/34. Rodom je iz Grižana. U župnoj je spomenici pogrešno naveden kao Stipanić. Matija BRUŽIJA kapelan je neko vrijeme g. 1833. t.j. u isto vrijeme sa Stipaničićem. Rodom je iz Selaca. Umro je kao župnik u Liču u Gorskom Kotaru.

Petačke štorije (57)

Iz zapisa Ratimira Gregurića - Godine 1865. dodijeljen je učitelju Lukanoviću pomoćni učitelj umirovljeni domaći svećenik Vjenceslav Škiljan, koji je ovdje pomagao župniku kao sekundarni kapelan. Narod ga je zvao „pop Vicko“. Bio je vrlo popularan. Rođen je u Crikvenici.