Iz povijesti crikveničkog turizma (8)

1 - Hotel Miramare, prije 1914., (izvor: arhiv Grada Crikvenice)
2,3 -  Hotel Miramare u kolovozu 2017., (fotografije: Lea Knežević)    

U vodiču po Crikvenici Roka Jokovića na desetoj stranici objavljena je reklama za hotel Miramare, a u tekstu stoji:  „Svratište „MIRAMARE“ Cirkvenica: Hotel sa 70 moderno uredjenih i svim komfortom opskrbljenih soba s krasnim izravnim pogledom na more. Leži uz sjenovit kupališni perivoj izmedju dvaju kupališta, a via à vis moderno uredjenog pješčanog-sunčanog kupališta sa šatorima. Sve sobe s morske strane imaju balkone i terase. Svratište ima pompozno uredjenu restauraciju i konvezracioni salon. – Lift. – Električna rasvjeta. – Vodovod s izvrsnom gorskom vodom. – Izvrsna magjarska kuhinja. Moderno uredjen Hidroelektro-treapeutički zavod.“  
Godine 1917., dana 23. rujna, Bela Rimanoszy, brat investitora Kolomana Rimanoszyja, za šesto tisuća kruna prodaje hotel Miramare Hrvatskoj zemaljskoj banci.  

Potrebno je reći nekoliko riječi i o današnjem stanju hotela Miramare, kako bi se skrenula pažnja na nebrigu za ono što baštinimo.
Današnje stanje hotela ne daje naslutiti njegov nekadašnji značaj. O vrijednosti arhitekture hotela Miramarea svjedoči i njegov status kulturnog dobra u registru nepokretne kulturne baštine Republike Hrvatske. Uz hotel Therapia, Miramare predstavlja „povijesni spomenik turističkog graditeljstva u Hrvatskom primorju“, a u registar je upisan 5. prosinca 1974.
Još 1960. u interijeru hotela bio je gotovo u potpunosti sačuvan originalni namještaj, no ubrzo je rasprodan i zamijenjen novim. Inventarizacija provedena 1986. evidentirala je tek nekoliko komada izvornog namještaj. Mediji su redovito godišnje obavještavali o neuspješnim pokušajima prodaje hotela. Naime, 2014. godine spominje se kako je prije nešto manje od desetljeća krenula ambiciozna obnova hotela od strane austrijskih vlasnika hrvatskog porijekla. Trebalo je to biti suvremeno opremljeno zdanje s pet zvjezdica u kojem se nudi wellness, fitness i konferencijska dvorana. Rekonstrukcija je uključivala i gradnju aneksa, ali sve je stalo sredinom 2007. Aneks do danas nije dovršen, a od njega su ostale samo žice pa se Miramare u novinama opisivao kao „oronuli stari objekt i gradilište iz kojeg vire žice“.

Do pozitivnog pomaka došlo je tek 21. srpnja 2017. godine, kada je Miramare putem elektroničke javne dražbe prodan zagrebačkoj tvrtki Invest Consult, vlasnika Gojka Ostojića. Procijenjena vrijednost ovog kulturnog dobra na atraktivnoj i za turističke prilike pogodnoj lokaciji iznosila je 25.320.000 (dvadeset pet milijuna i tristo dvadeset tisuća ) kuna. Unatoč tome, hotel je prodan za 12.690.000 (dvanaest milijuna i šesto devedeset tisuća) kuna.
Novi vlasnik izjavio je kako će od derutnog zdanja napraviti najljepši hotel na crikveničkoj rivijeri, pritom poštujući zahtjeve konzervatora. Predstoji nam vidjeti hoće li se ti planovi ostvariti te hoće li hotelu Miramare biti vraćen nekadašnji izgled i značaj.    

Podijelite