Iz povijesti crikveničkog turizma (4)

 
1 - Hotel Therapia, prije 1914., razglednica (Izvor: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?p=86193, pristupljeno 3.8.2017.)
2 - S. Höfler, nacrt za Hotel nadvojvode Josipa (Therapia), 1893., (Izvor: Hrvatski

3. Hotel Therapia, 2017., suvremeno stanje hotela pri čemu su vidljive promjene na središnjem rizalitu u odnosu na izvorni nacrt i izvedbu (Izvor: http://www.kvarner.hr/en/tourism/discover_kvarner/about_kvarner/only_in_the_kvarner_region/a_long_tradition, pristupljeno 3.8.2017.)

Neizostavna stavka svakog turističkog vodiča, putopisa ili samo spomena Crikvenice s početka 20. stoljeća, hotel Therapia, smješten je na prirodnoj uzvisini te je nerijetko bio prvo što bi posjetitelji zamijetili približavajući se parobrodom crikveničkoj luci. Napravljen je prema narudžbi konzorcija „Josip Holub et Consorten“, graditeljskog društva za klimatska lječilišta i morska kupališta. Od siromašnog crikveničkog stanovništva otkupljivali su zemljišta namijenjena za izgradnju velebnog, monumentalnog hotelskog kompleksa. Za izgradnju je 1893. zadužen arhitekt S. Höfler. Poznata riječka povjesničarka umjetnosti, Radmila Matejčić, iznosi pretpostavku kako je riječ o budimpeštanskom arhitektu bliskom bečkom krugu, obzirom na dekorativni repertoar prisutan na pročelju građevine.  Svečano otvorenje hotela, prvotnog naziva Hotel nadvojvode Josipa, održano je 20. lipnja 1895.  Bila je to najveća zgrada takovog tipa u Hrvatskom primorju.  

Hotelski kompleks  

Uz samu zgradu hotela, arhitekt Höfler zamislio je i dependance hotela, terasu te park uokolo cijelog kompleksa. U glavnoj zgradi planirane su sobe za stanovanje, saloni, ručaonice, kavana te prostori lječilišta koji bi podrazumijevali prostore za kupanje oboljelih u toploj vodi i gimnastičku dvoranu za potrebe terapije. Izvedena je u historicističkom stilu s elementima visoke renesanse po uzoru na onodobne bečke palasthotele.
Hotelska zgrada sastoji se od tri pravokutne višekatnice okrenute pročeljem prema moru i povezane nizom arkada. Upravo korištenje sistema arkature čini, prema riječima Radmile Matejčić, hotel Therapiju jednim od najoriginalnijih rješenja na našoj obali. Dekorativni je to element koji se preuzima iz germanske renesansne arhitekture, a krajem 19. stoljeća koriste ga bečki arhitekti. Sistem arkada proteže se od prizemlja do trećeg kata. U prizemlju, na prvom katu te kroz cijeli središnji rizalit, arkade su nošene pilonima, dok su na ostatku pročelja poduprte stupovima. Arkade se postupno snižavaju od prizemlja do posljednjeg kata te je tako razbijena monotonija inače proporcionalnog pročelja.
Takav sklad poremetila je naknadna pregradnja, pri čemu je na središnjem rizalitu uklonjen jedan kat kako bi se dobio otvoreni prostor za potrebe terase. Lijevo od glavne zgrade bio je smješten lječilišni dio, a desno prostori za društvena događanja. Društvena dvorana na desnoj strani hotela izvorno je bila također otvorena arkadama, što se dobro vidi na arhitektonskom crtežu iz 1895. u čijem je lijevom donjem kutu potpisan arhitekt S. Höfler. Naknadno su na mjesto arkada postavljena prozorska okna.

Podijelite