Iz povijesti crikveničkog turizma (3)


1 - Predio vila, razglednica, prije 1914. (izvor: arhiv Grada Crikvenice)
2 - Predio vila, oko 1913. (izvor: ROKO JOKOVIĆ, Morsko kupalište i zimsko klimatičko lječilište Crikvenica: vodič kroz Crikvenicu i okolicu, Crikvenica, 1913.)
3 - Vila Mira,kasnije vojno lječilište, razglednica, (Izvor: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/forum/viewtopic.php?f=205&t=1615&start=15, pristupljeno 3.8.2017.)

Crikveničke vile

Konzorcij za izgradnju klimatskih kupališta i lječilišta „Josip Hulub et Consorten“, isti onaj koji je inicirao i izgradnju sanatorija Therapia, doveo je sredinom osamdesetih godina 19. stoljeća u Crikvenicu arhitekta iz Beča kako bi napravio projekte za dvanaest novih vila. Vile su trebale biti smještene na dijelu gdje se obalni put odvaja i vodi prema zgradi hotela Therapia, odmah iznad Kupališnog perivoja.
Sve su vile bile namijenjene iznajmljivanju, a najstarija među njima, Vila Mira, sagrađena je 1895. Od 1897. unutar vile djeluje vojno lječilište nadvojvode Josipa. U kasnijoj literaturi iz 1933., navodi se kako Vila Mira pripada kapetanu Petru Veljačiću. Pokraj te vile nešto kasnije sagrađen je hotel Miramare. Izvorni željezni ulazni portal s natpisom „Vila Mira“ sačuvan je in situ.
Značajna je i Vila Ružić, otvorena 1913. godine. Izgrađena je godinu ranije i služila je kao učiteljski sanatorij pa je poznatija pod nazivom Hrvatski učiteljski dom. Nazvana je Vila Ružić u čast gospođe Ružice Lisac, supruge tajnika Udruženja učitelja Hrvatske, Matije Lisca, koja je bila kuma na svečanom otvorenju. Vila je imala dvojnu funkciju. S jedne strane služila je kao odmaralište, lječilište i oporavilište hrvatskih učitelja i njihovih obitelji. Osim toga u vili su se održavali seminari i stručna usavršavanja kojima su nazočili učitelji iz cijele Hrvatske.
U reklamnom materijalu opisuje se kao novosagrađena i elegantno uređena vila smještena pokraj „sunčanog i skupnog kupališta“, koja gostima nudi smještaj u 32 moderno uređene sobe s balkonima, terasama, pogledom na more i vlastitim perivojem. Također ističe i činjenicu da Crikvenica ima vodovod pa gosti mogu uživati u toplim i hladnim kupkama unutar vile.

O ostalim Vilama znamo samo ono što stoji u reklamama u turističkom vodiču Roka Jokovića.
Jedna od njih je Vila Brinj: „U središtu kupališnog rayona, u neposrednoj blizini kupališta na kupališnim perivojem. SA SVIM KOMFORTOM OPSKRBLJENJA. Kupelji u kući. Jedina vila s električnom rasvjetom. Sobe s velikim terasama i s izgledom na more. K 3-10 dnevno. Mjesečno po nagodbi.“
Potom se spominje Vila Antonia: „Villa leži u najljepšem dijelu mjesta nad kupališnim perivojem i pruža sa svojih balkona prekrasan vidik na okolicu. – Sve sobe moderno uredjene i pećima opskrbljene. – Acetylenska rasvjeta. – Vodovod u kući. – U glavnoj sezoni sobe od K 100- dalje, inače 50% jeftinije. – Iznajmljuje se i potpuno uredjena kuhinja. – U sezoni se sobe ne iznajmljuju na kraće vrijeme od 14 dana.“
Posljednja vila čija je propaganda objavljena u spomenutom vodiču je Vila Slava: „Leži u blizini kupališta uz kupališni perivoj, a u vlastitom 400 m velikom perivoju. – 8 soba s cijelim komfortom od 3 krune dalje. – Vodovod. – Kupke u kući.“

Podijelite