Iz povijesti crikveničkog turizma (1)

1- Pansion Bedenk i kameni most preko Dubračine (izvor: Muzej Grada Crikvenice) 
2 - Razglednica Crikvenice, 1899. (izvor: arhiv Grada Crikvenice)  
3 - Hotel nadvojvotkinje Klotilde (izvor: Muzej Grada Crikvenice)
4 - Ivan Skomerža Mlađi i Josip Skomerža (izvor: katalog Rogi ribaru, izdavač: Muzej Grada Crikvenice)

Osim što je zahtijevalo razvoj primjerene infrastrukture, planiranje prometne povezanosti i sastavnica urbanizma, u Crikvenici je s rastom turističkog prometa došlo i do potrebe za turističkim resursima, u prvom redu hotelima i pansionima, restoranima i ostalim uslužnim objektima. Najveći i najvažniji od njih bili su Therapia i Miramare, koji su ujedno bili i jedini objekti sa službenim statusom sanatorija.
Osim stranaca koji su prepoznali potencijal Crikvenice, i domaće stanovništvo počinje dograđivati, pregrađivati i uređivati svoje domove kako bi mogli primati goste, pa se s time javlja i novi način privrede, ali i nešto lakši uvjeti života. Nadalje, bila je potrebno obrazovano, školovano i stručno stanovništvo. Stoga grad u ovom razdoblju dobiva i tri škole. Važno je istaknuti kako u Crikvenici početkom 20. stoljeća nisu boravili samo članovi više klase, već je prihvaćala goste svih socijalnih skupina, što pokazuju primjeri Češke kolonije i Ladislavova dječjeg doma. Bile su to socijalno angažirane ustanove namijenjene smještaju i liječenju siromašne djece.

Prvi crikvenički smještajni ugostiteljski objekt otvoren je 1887. godine. Radi se o pansionu Bedenk, koji je bio smješten u neposrednoj blizini Ladislavova dječjeg doma, danas hotela Kaštel, s kojim ga preko Dubračine spaja kameni most. Njegov vlasnik bio je Ivan Bedenk, a bio je opremljen s nekoliko soba za goste te nudio jednokratno objedovanje.  

Četiri godine kasnije, 1891., u godini kada Crikvenicu već zahvaćaju velike promjene u vidu brojnosti posjetitelja i povećane izgradnje, braća Skomerža odlučuju pregraditi obiteljsku kuću i pretvoriti je u hotel. Hotel su u čast supruge nadvojvode Josipa nazvali Hotel nadvojvotkinje Klotilde.
Braća Ivan i Josip Skomerža imetak su stekli zahvaljujući naslijeđenoj obiteljskoj tradiciji ribarstva. No, odlaskom na putovanja po Europi, u gradove poput Norveške, Danske i Njemačke, proučavali su i razvijali metode ribolova. U povijesti grada zabilježeni su kao obitelj koja je omogućila Crikvenici da unaprijedi tehniku ribolova i postane ribarskim središtem na Jadranu. Imućna obitelj kao Skomerže mogla je sebi priuštiti kuću u strogom centru grada, uz samu luku i gradski trg, što je ujedno bio i iznimno povoljan položaj za hotel. U prizemnom dijelu hotela otvorena je gostionica, lako dostupna posjetiteljima koji se iskrcaju s parobroda u luci.
Hotel Nadvojvotkinje Klotilde bio je prvi hotel u Crikvenici. Neki od hotela nastalih na samom početku prošloga stoljeća uključuju hotel Crikvenica (1902.), Belle vue i Royal (1903.) te hotel Crnković (1905.). Bili su to manji hoteli ili pak pansioni o kojima nema puno sačuvanih podataka, ali poznato je da su nudili i usluge restorana koje su koristili gosti smješteni u obližnjim vilama ili drugim privatnim smještajima.  

Podijelite