Forum žena SDP-a obilježio Dan ružičaste vrpce

Na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici su danas u zrak pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na žene umrle od raka dojke. Puštanje 20 balona povodom dvadesete obljetnice obilježavanja Dana ružičaste vrpce organizirao je Forum žena SDP-a Crikvenice.
Balone su uz okupljene forumašice u zrak pustili predsjednica Foruma žena SDP-a Crikvenice Iva Karlić i predsjednik SDP-a Crikvenice Mario Kružić.
U Hrvatskoj se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Smatra se kako se 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Karlić je pozvala sve žene da redovito obavljaju samopregled dojke. Na druge dijagnostičke preglede se mora dugo čekati, a samopregled dojke ne stoji ništa, a ženi doista može spasiti život. Karcinom dojke je izlječiva bolest u gotovo 90 posto slučajeva, ali naravno ako se na vrijeme otkrije - ističe Karlić.
- Veliki broj naših sugrađana ima nekoga tko je obolio od raka dojke ili su pak čuli za oboljele. Ovdje smo da bismo skrenuli pozornost na činjenicu da se prije svega žene, ali i muškarci koji također obolijevaju od ove bolesti, moraju odazivati na preventivne preglede te da bismo ih pozvali da vode računa o svojem zdravlju - zaključuje Kružić.

crikva.hr

Podijelite