Ekipa SŠ dr. Antuna Barca 10. na Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa

Po drugi puta u povijesti Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica, jedna ekipa mladih sudjelovala je na Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se ove godine održalo u Vinkovcima od 10. do 13. svibnja 2018.
Riječ je o ekipi iz Srednje škole dr. Antuna Barca u sastavu: Jelena Britvić, Gabriela Jurković, Aurora Sučić, Iva Lončar, Antonela Šamal i Borut Posarić pod vodstvom mentorice prof. Ive Suden, koja je predstavljala Primorsko-goransku županiju, te osvojila 10. mjesto u državi. Sudjelovanje na ovom natjecanju zaslužili su pobjedom na Međužupanijskom natjecanju mladih, koje se održalo u travnju u Rijeci.
Od početka samih natjecanja (školskih/gradskih, preko međužupanijskih, do državnog) u natjecanjima je sudjelovalo više od 600 ekipa iz cijele Hrvatske, a na Državno natjecanje plasiralo se 20 najboljih u kategorijama podmlatka i mladih. Natjecatelji su provjeravali znanje o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te znanjima i vještinama u pružanju prve pomoći.
Osim samog natjecanja, koje se održalo u subotu, u sklopu natjecanja održana je prezentacija gradova iz kojih su došle ekipe. Tako je GDCK Crikvenica predstavilo Crikvenicu propagandnim materijalima Grada Crikvenice i TZ Grada Crkvenice, te fritulama pripremljenima u slastičarni hotela „Omorika“.
Ekipa mladih izvela je kratki humoristični skeč na temu prve pomoći, te su se na taj način predstavili ostalim sudionicima, kao i građanima Vinkovaca. U skeču su prikazali komične situacije sa svojih praktičnih priprema koje su s njima provodili dr. Željka Polonijo i dr. Filip Blažić, koji imaju velike zasluge u plasmanu na ovogodišnje Državno natjecanje.
Sve ekipe su sudjelovale i u igri“ Potraga za blagom“ te su na taj način, upoznali Vinkovce Iz Gradskog društva Crvenog križa Crikvenica zahvaljuju svima koji su im pomogli u pripremama i odlasku na ovo natjecanje – Gradu Crikvenica, „Jadranu“ d.d., ravnatelju i profesorima SŠ Dr. Antuna Barca koji su imali razumijevanja za povremene izostanke učenika-članova ekipe, te auto-školi T.A. Crikvenica koja im već godinama ustupa prostor učionice za pripremu ekipa.

Odlazak na natjecanje bio je centralni događaj obilježavanja Tjedna Crvenog križa u godini u kojoj Hrvatski Crveni križ slavi tri velike obljetnice – 140 godina organiziranog djelovanja na tlu današnje Republike Hrvatske, 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, te 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.
Osim samog natjecanja, GDCK Crikvenica je organiziralo i akciju mjerenja tlaka i šećera za mještane Selaca, kao i predavanja na temu Sigurnost u prometu za učenike 8. razreda OŠ Vladimira Nazora i Zvonka Cara, u suradnji s Policijskom postajom Crikvenica i auto-školom T.A. Crikvenica.

crikva.hr

Podijelite