Crikvenički SDP protiv povećanja paušala iznajmljivačima

1 - Nedo Pinezić na jučerašnjoj javnoj tribini u Gradskoj vijećnici
2 - Nedo Pinezić i Mario Kružić

Novi način određivanja poreza na dohodak i utjecaj koji će imati na pružanje usluga smještaja u domaćinstvu te promjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje se odnose na iznajmljivače, bile su glavne teme sinoć održane javne tribine u Gradskoj vijećnici. Tribinu je organizirala Gradska organizacija SDP-a Crikvenica, ali sinoć se nije govorilo o politici već o gospodarstvu, a upravo privatni iznajmljivači su najznačajniji segment crikveničkog turizma.
Na području Grada Crikvenice registrirano je 2.426 iznajmljivača (pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu) s 5.168 smještajnih jedinica i 15.187 kreveta te je njihov udio 53,53% u turističkom prometu Grada Crikvenice. U njihovim smještajnim jedinicama u 2018. godini ostvareno je 1.026.633 noćenja od ukupno ostvarenih 1.917.936 noćenja rekao je u uvodu Mario Kružić u ime organizatora javne tribine.

Nazočnima u ispunjenoj Gradskoj vijećnici novosti u određivanju poreza na dohodak i i ostale teme vezane uz primjene Zakona o ugostiteljstvu prezentirao je naš poznati turistički djelatnik Nedo Pinezić, odličan poznavatelj ove materije.
Iz njegovog izlaganja moglo se saznati da se mijenja način raspodjele prihoda od poreza na dohodak, pri čemu će glavnu ulogu imati jedinice lokalne samouprave koje će određivati visinu godišnjeg paušala iznajmljivačima. Tako će do 31. siječnja gradovi i općine moći donijeti odluku koliki će biti paušal, koji ne smije biti manji od 150 kuna, niti veći od 1.500 kuna. Ako jedinice lokalne samouprave do 31. siječnja ne donesu tu odluku ili je do 15. veljače ne dostave u Poreznu upravu, onda će automatizmom iznos paušala biti 700 kuna.
Sada je iznos paušala na području Grada Crikvenice 300 kuna, a na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća odlučivat će se o prijedlogu gradske uprave da paušal bude 345 kuna.
Pinezić smatra da je odluku o donošenju visine paušala trebalo bolje iskomunicirati između građana i gradske uprave te da su rokovi za donošenje odluke o paušalu prekratki. Također, visina paušala je ista za sve iznajmljivače, a lokacije smještajnih jedinica su različite, od prvog reda do mora, pa do smještajnih kapaciteta podalje od plaža. Ima i dosta drugih čimbenika koji utječu na atraktivnost pojedine smještajne jedinice, što se nije uzelo u obzir.
Bolje bi bilo, smatra Pinezić, da se sa donošenjem odluke o visini paušala pričekalo ove godine, sve dobro razradilo i onda o njoj odlučivalo. Nakon izlaganja Pinezić je odgovarao na pitanja zainteresiranih građana i dojam je da ovakvih tribina treba čim više, bez obzira na to s čije strane inicijative o održavanju dolazile.

Mario Kružić: Ne slažemo se s povećanjem paušalnog poreza za iznajmljivače

Ovu temu je komentirao i čelnik crikveničkog SDP-a Mario Kružić:
- Grad Crikvenica je u javno savjetovanje uputio prijedlog Odluke kojim se određuje visina paušalnog poreza od 345,00 kuna koju smatram pogrešnom iz više razloga.
U prvom redu stoga što je unatrag nekoliko mjeseci po tko zna već koji put naše sugrađane pogodilo povećanje cijene zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada te će se dizanjem paušalnog poreza dodatno opteretiti naše sugrađane što u niti kojem slučaju ne želimo.
Drugi razlog je taj što smatramo da je predlaganje različite visine paušalnog poreza od dosadašnje, a koja će se odnositi na 2019. godinu, potpuno pogrešno iz razloga što su svi naši privatni iznajmljivači već formirali cijene svojih smještajnih jedinica za 2019. godinu te su u kalkulaciju cijena uvrstili dosadašnju visinu paušalnog iznosa.
I posljednji razlog je taj što ovakav prijedlog Odluke ne predviđa različito određenu visinu paušalnog poreza unutar jedinice lokalne samouprave odnosno naselja iako to Zakon predviđa. Smatramo da je u najmanju ruku nepravedno da s obzirom na sami položaj smještajnih jedinica odnosno na njihovu blizinu plaži ili centru grada svi iznajmljivači plaćaju jednaku visinu paušalnog poreza.
Zbog svega ranije navedenoga SDP Crikvenice će uputiti amandman na prijedlog ove Odluke kojim će tražiti da visina paušala bude 300 kuna kao i do sada. Ovakvim prijedlogom želimo naše privatne iznajmljivača poticati u njihovom daljnjem radu i ulaganjima u smještajne jedinice, a nikako ih dodatno financijski opteretiti.
Također smatramo da se za donošenje ovakve Odluke koja se tiče funkcioniranja naše najrazvijenije grane gospodarstva, a to je turizam, mora postići konsenzus između svih sudionika u turizmu, a u prvom redu između Grada i Udruge privatnih iznajmljivača što opet nije bio slučaj, ističe predsjednik crikveničkog SDP-a Mario Kružić.

Ivica Šubat

Podijelite