Crikvenički perivoji (2)

Pogled na luku, Hotel nadvojvotkinje Klotilde i Mali perivoj, razglednica prije 1914. (izvor: arhiv Grada Crikvenice)

Prvi planski podignut crikvenički park

Podrobnija promišljanja i planiranja gradskog krajobraza započinju usporedno s turističkim uzletom Crikvenice i uređenjem ostalih, prethodno spomenutih, elemenata gradogradnje.
Prvi planski podignut crikvenički park nastao je sredinom osamdesetih godina 19. stoljeća. Točna godina nije poznata, no postoji pretpostavka kako je izgradnja luke 1873. potaknula ideje o javnom prostoru na kojem bi se moglo boraviti, okupljati ili čekati dolazak parobroda.
Kao prvotna lokacija izabrana je površina na kojoj se danas nalazi Muzej Grada Crikvenice i donedavno Gradska vijećnica, a perivoj se u zapisima naziva „Mali perivoj“. U arhivskim dokumentima spominje se i kako je taj smještaj bio neprikladan zbog nedostatka direktnog dodira s morem pa se nekoliko godina kasnije park premješta, a njegovo mjesto zauzima gradska tržnica. Novi perivoj, istog naziva, smješta se uz glavni gradski trg, južno od Hotela nadvojvotkinje Klotilde sagrađenog 1891., gdje se danas nalazi hotel „International“.
„Mali perivoj“ nije bio službeni naziv, ali je ostao pod tim imenom poznat u narodu nasljeđujući naziv svog manjeg prethodnika, kojemu je to ime, zbog dimenzija, bolje pristajalo.
Na tom se mjestu perivoj prvi puta spominje tek 1933. u Spomenici morskog kupališta i klimatskog lječilišta Crikvenice:
- Kako je ovaj park između kuća i slabim izgledom na more, nije mogao mnogo poslužiti svojoj svrsi, jer su se mladji a osobito studenti i studentice okupljali kraj mora na mjestu, gdje je danas tržište kraj zgrade Lječilišnog Povjerenstva. Tako su ovi mladi ljudi sami odredili mjesto za tada najposedniji park. Ovdje je Društvo za poljepšavanje mjesta kao omiljenom sastajalištu mladeži uredilo lijepi mali park

S vremenom se „Mali perivoj“ nastavio uređivati i održavati. Lječilišno povjerenstvo, osnovano 1906., ondje je postavilo kiosk u funkciji čitaonice i odmorišta te uokolo njega cvijeće i drveće. Nakon Prvog svjetskog rata ondje se seli i gradska tržnica prepoznajući veću blizinu luke kao lokaciju pojačane cirkulacije ljudi.
Posljednja fotografija parka nastala je 1947./1948., a 1962. na njegovom mjestu niče hotel „International“.

Podijelite