Crikvenička nogometna kronika (9)

SASTAV FD CRIKVENICA, 1946. g. - Stoje slijeva: Vlado Pavlić, Vlado Brnjac - Pišta, Marko Car, Ivan Car - Solarić, Ivan Lukarić, Dragan Knežević, Braco Matejčić, Branko Kozina, Ivo Tićac, čuče: Mladen Skomerža, Vlatko Vičić, Vlado Ivančić - Popaj.


POKALNO PRVENSTVO PRIMORSKO-GORANSKOGA OKRUGA
1946. g.

Odlukom Oblasnoga fiskulturnog odbora Rijeke trebalo je započeti s organiziranim natjecanjem, jer se već u ožujku 1946. godine trebao znati prvak Hrvatskoga primorja, kako bi mogle ići kvalifikacije za više razine natjecanja.
U natjecanje su krenuli: FD Naprijed, FD Jedinstvo (bivši Orijent), FD Plavi Jadran (Pag), FD Omladinac (Senj) i FD Crikvenica, a igralo se po kup sustavu.
Crikvenica je u prvome kolu bila slobodna. U drugome kolu susreću se Crikvenica i Omladinac, a odigrat će 2 : 2. Utakmica je odigrana pred 500 gledatelja objektivnih makar temperamentnih i živih. Baš ta činjenica što su temperament i živost sačuvali ozbiljnost i pokazana objektivnost svjedoči da će fiskulturni pokret u Crikvenici imati najjači oslonac (RL, 1946.g.).
U uzvratnoj utakmici odigranoj u Novom Vinodolskom Crikveničani su dobili s 3 : 0. Pogotke su dali okretni Ivo Lukarić i rutinirani Vlado Brnjac - Pišta i time se kvalificirali u finale Okružnoga nogometnog prvenstva.
Kao što je bilo i prije rata, već su prve utakmice s Senjanima i s Novljanima pokazale da će i ubuduće biti izazov za igrače, a poslastica za gledatelje.
U finalu će se u dvije utakmice sastati Crikvenica i Jedinstvo s Krimeje. U prvoj utakmici je Jedinstvo pobijedilo 5 : 0, a u novinama je zapisano … sam rezultat malo je previsoko izražen. Igra je bila fair i protekla je bez i najmanjeg incidenta kako to i dolikuje predstavnicima našeg okruga (RL, 1946. g). U uzvratnoj utakmici na Krimeji Jedinstvo je opet slavilo s 6 : 0 i tako postalo prvi poslijeratni prvak ove regije.
Navedene su utakmice odigrali Crikveničani Vlatko Vičić, Ivo Car, Ivo Car - Solarić, Mladen Skomerža, Marko Car, Dragan Knežević, Antić, Emil Car, Ivo Lukarić, Branko Kozina, Vlado Brnjac - Pišta, Ivo Kostrenčić, Ivo Veljačić i Vlado Brnjac - Prćura.

Između dvaju prvenstava iste godine Crikveničani su odigrali nekoliko prijateljskih utakmica. Jaka ekipa Rudara (Raša) je prvi puta nakon rata u Hrvatskome primorju gostovala u Crikvenici. U dva dana odigrane su dvije utakmice i obje su pobijedili gosti.
Prije susreta Istrani su domaćinima predali lijepi dar u obliku vagoneta s ugljenom, simbol rudara, a domaćini su gostima darovali album ispunjen fotografijama Crikvenice. Domaćini su Rašane prije utakmice poveli na izlet u Novi Vinodolski, a nakon utakmice je navečer upriličena plesna zabava (RL, travanj 1946.g).
I dragi prijatelji iz Opatije, pisale su novine, nakon niza godina življenja u Italiji dolaze u travnju u Crikvenicu. Iz Opatije je s nogometašima pristiglo preko 140 izletnika, koji su bili srdačno dočekani nakon tolikih godina što se nisu susretali. Na nogometnom terenu gosti su poveli, a izvrsni Crikveničanin Kozina je izjednačio. Rezultatom 1 : 1 završila je ova prijateljska utakmica. Pri odlasku u Opatiju gosti su srdačno ispraćeni, jer je i tom prilikom došla do izražaja iskrena manifestacija bratstva Istrana i Primoraca (RL, travanj 1946.g.).

S obzirom na kompliciranu političku situaciju u Istri (prisutnost saveznika u Puli, crtanje granica), gostovanje klubova s našeg najvećeg poluotoka je bio pravi i željeni događaj. Tako je bilo i na gostovanju FD Rovinja, koji je svojim gostovanjem uveličao proslavu 1. svibnja 1946.g. Domaćini su pobijedili tijesno (3 : 2), a vrlo dobru igru su pružili Vlado Brnjac - Pišta i Branko Kozina.

Podijelite