Crikvenička nogometna kronika (5)


Ekipa CŠK-a Jadran, 1932. g. - stoje slijeva: Ivan Kusturin, Josip Montanari, Nikola Car - Konjača, Branko Eremić, Vlado Brnjac - Prćura, Vladimir Matejčić - Urina, Vladimir Pavlić, Karlo Radil, Otto Volceter, Vlado Brnjac - Pišta, Ivica Katnić.

PRVO ŽUPSKO NOGOMETNO PRVENSTVO SEZONA 1931/32.  

Međuklupski odbor će biti rasformiran, a s radom počinje upravni odbor Župe i to Prvi župski odbor Zagrebačkoga nogometnog podsaveza. Njegova je briga bila registracija klubova i briga o vođenju prvenstva.
U travnju 1931. godine je najavljen početak prvog župskog nogometnog prvenstva. Sve momčadi istočno od Rječine podijeljene su u dvije skupine.
U A skupini natjecat će se sušački klubovi Orijent, Slavija, Jela, Triglav, Viktoria te CRIKVENIČKI ŠPORTSKI KLUB Jadran. Novine Naša sloga u sportskom prilogu donose raspored nogometnih utakmica predstojećeg prvenstva Župe u sezoni 1931./32:
Za ova župska natjecanja vlada uopće velik interes. To je razumljivo jer ta natjecanja priređuje župski odbor pod kontrolom i okriljem Zagrebačkog nogometnog podsaveza (ZNP). Stoga ta natjecanja i predstavljaju nešto ozbiljno i zdravo. Zato se autor istog nadnevka pita pred utakmicu CŠK Jadran : Slavija da li će postići (Slavija) što god proti izvrsnom Jadranu, dvojimo. Želimo da Slavija očuva zadnji uspjeh od 5:2 s Jadranom. Prilično navijački od jednih novina. Utakmicu koja je odigrana 7. lipnja 1931. godine Jadran  je dobio s 4:0.
U najavi utakmice između Jele i Jadrana autor članka kaže da su Jadranaši vrlo dobri footballeri. Tehnika i brzina i uigranost su odlike koje rese fair - momčad Crikvenice* (NS, 13. travnja 1931. godine). U ovoj utakmici Jadran nije igrao kako se očekivalo.  U prijašnjim susretima na Sušaku Crikveničani su pružali dobre partije. Jedino je dobro djelovala uža obrana na čelu sa Šternom, piše promatrač.
Na kraju jesenskoga dijela prvenstva tablica je izgledala ovako:                            
Jadran (CK)           5    5    0    12 : 6     10
               
Orijent                    5    3    1     13 : 6       7                
Viktoria                   5    2    2     10 : 6       5                
Triglav                    5    1    2       6 : 6       4                
Slavija                    5    1    4     5 : 13       2                
Jela                        5    1    4     5 : 14       2                

Za 29. siječnja 1932. godine najavljen je početak drugoga dijela prvenstva. U veljači 1932. godine igrat će Orijent i CŠK Jadran. … svi se pitaju tko će pobijediti, "žuti kanarinci" kako zovu Crikveničane ili "crveni" Orijent. Jadran će biti bodren od svojih gledatelja … a kako su grlati kibici Jadrana, to dobro znadu svi koji su igrali u Crikvenici. Ako pobijedi Jadran bit će prvak Župe. Utakmicu je zbog objektivnosti na traženje Crikveničana sudio sudac iz Zagreba*
(Prije, a i poslije rata Crikveničani su imali pokojeg nogometnog suca bez nekog posebnog utjecaja u sudačkoj organizaciji. Zato su gotovo kroz cijelu povijest, posebno kad je klubu išlo teško, imali dojam da su suci prema njima bili nepravedni. Činjenica je da će neke dvojbene sudačke odluke za njih biti kobne). Po odluci župskog odbora pomoćne suce (autrihtere) dali su klubovi Jela i Slavija po dvojicu, a po četvoricu redara Triglav i Viktoria.
U ekipi Jadrana, pište izvjestitelj u najavi, nastupa Mladen Štern, centarhalf, stup je obrane i najbolji obrambeni igrač u Primorju. Tako se Radil (Karlo) u halfliniji ističe posebno onda kad sudac ne vidi njegove faule. Katnić (Ivica) i Brnjac (Vlado - Prćura) nosioci su svih navala, a Tudor (Ljubo) je glavni realizator.
Odlučujuća utakmica odigrana je na Sušaku 23. veljače 1932. godine. Orijent je pobijedio s visokih 6:2. Sudio je savezni sudac, g. Višnjić.

Izvjestitelj u opširnom prilogu, ali bez navođenja sastava ekipa piše: Tokom dosadašnjeg prvenstva Jadran je postao strah i trepet pogotovo na vlastitom terenu… moramo priznati da Jadranova momčad posjeduje jednu temeljnu vanrednu odliku a to je elan ta silna ljubav i požrtvovnost…
Autor također ističe ljubav Crikveničana za svoj Jadran, jer su s tri velika Tapredova autobusa* (autobusno poduzeće iz Zagreba koje je kupilo koncesije Jovanina Cara, a 1932. i od Andresa) dopratili svoje igrače da ih u ovoj odlučujućoj borbi bodre i eventualno pobjedonosno otprate natrag* (NS, 23. veljače 1932. godine).
Nažalost, šansa za konačni uspjeh Jadrana bila je vrlo mala.

U ožujku 1932. godine Novi list - Sušački, analizirajući teškoće u organizacij natjecanja piše: Sušak broji pet nogometnih klubova za koje se može reći s obzirom na slaba vremena u kojima živimo da su slabo situirani. Svi su učlanjeni u jugoslavenski nogometni savez preko Zagrebačkog nogometnog podsaveza (ZNP) koji na Sušaku ima svoj forum a to je I. Župa u koju spada i Crikvenica.

U travnju je na Sušaku Jela pobijedila CSK Jadran 7:1. Ovo je bila utakmica o kojoj je ovisilo tko će biti prvak. Ali, Crikvenici se dogodila katastrofa. Slab dan golmana Ive Kusturina koji je primio nekoliko pacerskih golova, bio je u jednoj intervenciji povrijeđen, a zamijenio ga je po tadašnjim pravilima igrač obrane. Za nekoliko minuta iz igre je izašao još jedan igrač pa su Crikveničani ostali s devetoricom. Rezultat je slijedio događaje na terenu.
Početkom svibnja 1932. godine CŠK Jadran je otputovao u Maribor odigrati dvije prijateljske utakmice s tamošnjim klubom, jednom od najboljih slovenskih ekipa. Igrači su sa sobom ponijeli reklamne letke crikveničkih hotela koje su bacali putem prolazeći kroz slovenska mjesta.
Nakon održanog prvenstva u sezoni 1931/32. godinu tablica je izgledala:                    
l. Orijent                               10    8    1    1    32 :  9    17            
2. Jadran CŠK                      10    7    0    3    19 : 20  14                
3. Jela                                   10    5    0    5    18 : 20   10                
4. Viktoria                             10    4    1    5    18 : 13     9                
5. Triglav                               10    2    2    6    11 : 20    6                
6. Slavija                               10    2    0    8    10 : 26    4  

Orijent je postao prvak koji je izgubio samo od Jadrana, a drugi je bio Crikvenički Jadran s interesantnom gol razlikom. U svibnju su se ponovno u Crikvenici sastali stari i dobri poznanici, Jadran i Orijent. Odigrali su dvije prijateljske utakmice. Jedna je utakmica završila s 3:3, a drugu su dobili domaćini. Ulaznica za utakmicu bila je 6 dinara.

Podijelite