Crikvenička nogometna kronika (4)

PRED PRIJATELJSKI SUSRET CŠK-a JADRAN I VIKTORIJE, (KARLOVAC), 1931. g. - Crikvenički dresovi su svjetliji, a na majici je izvezeno CŠKJ.

CŠK Jadran (1930 - 1936)

U rujnu 1930. godine održana je konstituirajuća skupština privremenog nogometnog kluba, koji se od tada zove CRIKVENIČKI ŠPORTSKI KLUB Jadran. Najjače sekcije tog kluba bile su nogometna i biciklistička.
Prisutni su aklamacijom izabrali upravni odbor, kojeg su sačinjavali: predsjednik Ivan Hautz te članovi: Tomo Ivković, Mario Finzi, Ivan Hautz ml. Ante Turina, Marko Pavičić, Gustav Prevolčić, Karlo Radil (sin priženjenog Alberta koji je došao iz Češke), Josip Horvat, Ivan Židan, Vjekoslav Požarić i Ivica Katnić. Predložena su i pravila (status kluba), koja su mjesec dana poslije odobrili nadležni organi.
PRAVILA CŠK-a Jadran u Crikvenici:
Svrha:
a) Da se gaji i širi biciklistički, nogometni i lahko atletski šport,
b) Načiniti igralište, te isto u dobrom stanju održavati,
c) Najbolje vozače odlikovati podjeljivanjem nagrada,
d) U jednom u Jugoslaviji izlazećem dnevniku objavljivati klupske događaje,
e) Unapređivati društvenost, priređivanjem zajedničkih izleta, zabava i svečanosti.
Iz društvenog djelovanja isključuje se svaki politički smjer.

Upravu kluba su tih godina sačinjavali: Ivan Hautz, Ante Turina, Milovan Gašparović, Nikola Zipser, Karlo Ivančić, Marko Pavičić, Karlo Radil, Ivica Katnić, Klement Lovrić, Josip Car, Vlado Brnjac i Vilim Helebrant.
Crikvenički je klub učlanjen u I. Župu Zagrebačkog nogometnog podsaveza (ZNP)- Sušak. Uprava je aktivno radila s odborom I. Župe u Sušaku te je CŠK Jadran kao jedan najjačih klubova u Primorju 1931. godine sudjelovao u utakmicama za pokal Alge u kojima su sudjelovali klubovi I. Župe CŠK Jadran Crikvenica, Orijent, Triglav, Jela, Slavija i Victoria, svi iz Sušaka i Trsata. U pravilniku je pisalo da je cilj toga turnira propaganda za širenje nogometnog sporta u Sušaku i Hrvatskome primorju.

Na početku 1931. godine započelo je natjecanje za Primorski pokal Alge (Alga je bila tvornica bezalkoholnog pića na Sušaku, ujedno i sponzor natjecanja). Jadran je kod kuće tukao Jelu sa 6 : 2, u najavi utakmice je pisalo: … Slavija će imati tešku dužnost da brani i zastupa nogomet Sušaka, a 13. veljače izvjestitelj sa Sušaka piše da je Jadran na putu osvajanja Alge i da je do tada tukao sve protivnike. Usput autor kaže i da su Crikveničani u međuvremenu pobijedili u prijateljskoj utakmici karlovački Građanski s 4 : 0.
Dana 1. ožujka 1931. godine odigrana je u Crikvenici najvažnija utakmica za pobjednika pokala Alge između CŠK-a Jadran i Orijenta. Ondašnja praksa je bila da redarsku službu organizira domaćin, ali su mu pomagali i gosti. Za ovaj susret domaćin Jadran je morao osigurati osam redara, a Orijent četiri. Redari su se sportskom nadzorniku Finziu trebali javiti 15' prije utakmice. Ulaznice i redarske znakove donio je predsjednik župe g. Maračić. 15
U igri koja je bila napeta zbog dosuđenog jedanaesterca u korist Orijenta nastali su neredi na terenu i utakmica je prekinuta četiri minute prije kraja pri rezultatu 1 : 1.
Međuklupski odbor je odlučio da se četiri minute u Crikvenici doigraju najprije izvođenjem kaznenog udarca. Trošak za put za doigravanje Orijentu od 200 dinara mora platiti domaćin Jadran, a i igralište se diskvalificira za dvije nedjelje. Crikveničani su kažnjeni s 300 dinara za pokriće troškova Slavije. Naime, 6. siječnja 1931. godine trebala se odigrati utakmica na Sušaku Slavija : Jadran, koju su Crikveničani na vrijeme otkazali, ali je pošta zakazala. Slavija je Crikvenicu čekala na terenu, ali oni, naravno nisu došli. Međuklupski odbor je zaprijetio da ako ne plate neće igrati s Orijentom. Kako su tu utakmicu odigrali 86 minuta, izgleda da su platili kaznu, ali ovo doigravanje s Orijentom i plaćanje troškova nisu mogli i htjeli prihvatiti, jer su tijekom utakmice stalno kažnjavani. Zato ih je odbor isključio iz daljnjeg natjecanja.
Bit će u povijesti kluba i kasnije sličnih isključenja.

Iz dopisa ZNP-a od 23. svibnja 1931. godine vidi se da su u ovom podsavezu registrirani sljedeći igrači koji igraju za CŠK Jadran: Car, Ivan II - Josip; Car, Luka; Ivančić, Ivan III; Kozina, Branko; Matejčić, Vlado; Car, Nikola; Štern, Mladen; Brnjac, Vlado I; Brnjac, Vlado II; Brnjac, Ivan; Eremić, Branko; Katnić, Ivica; Montanari, Josip; Matejčić, Šime; Pavlić Vladimir; Radil, Karlo; Tudor, Ljubomir; Vukelić, Vladimir; Car, Ivan III; Jurinčić, Anton; Vičić, Vlatko i Kusturin, Ivan.

Podijelite