Crikvenička nogometna kronika (22)


1 - Momčad "Crikvenice" 1963. g. - Župan, Brnčić, Emerik Car, Briški, Manestar, Vukić, V. Car, Z. Ivančić, Petrović, Kalaminec, B. Gašparović, S. Gračaković, N. Zoričić

Slabe igre - ispadanje

Opet je uslijedila reorganizacija natjecanja, ukinuta je VI. nogometna zona, a umjesto nje su formirane podsavezne nogometne lige, i to jedna za Istru, druga za Hrvatsko primorje i Gorski kotar.
U potonjoj su igrali: Orijent, Lokomotiva, Goranin, Nehaj, Naprijed, Grobničan, Klana, Mladost i Crikvenica.
Za ovo prvenstvo su se pripremali igrači: Stojčić, Kalaminec, B. Katnić, R. Car, M. Car, Slobodan Gračaković, Berislav Gašparović, Ivo Katnić, Riki Car, Murn, Lončarić, Albaneze, Ornik, Matijević, Mato Vukić i Vinko Matejčić.
U rujnu 1962. godine su Crikveničani krenuli u Rijeku na gostovanje kod Lokomotive. Gubili su s 2:0 pa su se u drugome poluvremenu prestrojili. Rino Car je iz obrane otišao u napad. Dvije izvrsne zamisli kapetana Rine shvatio je i realizirao njegov mlađi brat Riki, a sve to za tri minute do 2:2. Gosti su još imali priliku i pobijediti iz jedanaesterca kojega je zapucao Lončarić. Tri Cara, Mladen te braća Rino i Riki su dali najveći doprinos ovome bodu.
Početkom listopada su u goste došli Delničani i odigrali s 2:2. Braća Car su i ovaj put bila strijelci.
Na Grobniku je rezultat opet bio 2:2. I pored superiorne igre su Crikveničani gubili u prvome poluvremenu s 2:0, a onda su izjednačili na 2:2, dakako u drugome poluvremenu.
Kod kuće je protiv Klane ostvareno 2:2, četvrti put zaredom isti rezultat, što je uistinu pravi kuriozitet.
Gostovanje Crikveničana u Senju je bilo katastrofalno. Dobili su čistu petardu golova u mreži. U Novome listu su Nehaj urednici preimenovali u Senj.
U utakmici s ekipom Mladosti iz Kraljevice kod kuće je sudac isključio Rikija Cara, a u protokol je domaći delegat upisao Darka Cara, koji je za koji dan trebao otići u vojsku. Kako se isključeni igrač nije pismeno očitovao, a nastupio je za juniore Crikvenice u Senju, Senjani su ga prepoznali i prijavili. Slijedila je oštra kazna i godinu dana zabrane igranja za Rikija Cara.
U listopadu i studenome klub potresaju razne nedaće: težak poraz u Senju, problemi oko kažnjavanja Cara, porazi kod kuće od Naprijeda te u gostima od Orijenta.
Bilanca: Crikvenica je ujesen posljednja s pet neriješenih rezultata te tri poraza.

Na početku 1963. godine su se navijači Crikvenice pitali zašto nogomet u ovome gradu zaostaje posljednjih nekoliko godina. Zakazala je politika, koja nije podržala klub dok je išlo dobro. Tada je trebalo urediti igralište, svlačionice i kupaonice, a ne da su se igrači prali pod otvorenim slavinama ili u potoku. Klub nije imao ni stručnog kadra, nitko se nije prihvaćao trenerskog posla. Crikveničane se oštro kažnjavalo, mislili su ondašnji navijači.
U pripremi drugoga dijela prvenstva održana je godišnja skupština kluba na kojoj su pobrojeni problemi. Dogodila se smjena generacija, u godinu dana je prestalo igrati osam igrača, među njima i Marcelo, Robert i Rino Car, Lončarić, Matijević i Milenković, a zamijenili su ih igrači s ulice bez juniorskog staža.
Među najvažnijim problemima su bili loši međuljudski odnosi i nedisciplina, vrlo stroge kazne za igrače (od 8 do 10 utakmica neigranja), potom loš odnos kluba i podsaveza, treniranje je povjereno bivšim igračima, koji su zatajili.
Pokušalo se nešto popraviti izborom novog Upravnog odbora pa je za predsjednika izabran Slavo Veljačić te članovi Davorin Marušić, Zlatan Dobrila, Branko Ivančić, Ivo Mandekić, Marijan Car, Rato Blažić, Šime Gržičić, Pavao Car, Mladen Skomerža, Kruno Antić, Robert Stener, Luka Ivančić, Mario Ivančić, Nikola Jurinčić, a u Nadzorni odbor Miro Mandekić, Anton Jurinčić i Joško Car.

U prvom kolu uslijedila je katastrofa Crikvenice u Šmriki gdje su igrali Kraljevčani (5:0) Idućih će se mjeseci mijenjati golmani Stojčić, Brnčić i Pesušić a za drugih deset mjesta kandidirali su Matijević, B. Katnić, Kalaminec, Alduk, Begić, Albaneze, Gašparović, Vukić, Ivan Katnić, Gračaković, Ornik, Vlado Car, Petrović, Marijan Car, Matejčić i Briški.
U Delnicama se dogodio veliki poraz Crikveničana, dobili su pet, a dali jedan zgoditak.
Kod kuće je rezultat protiv Grobničana bio 3:1. Aje Katnić je dao dva gola te se tako dostojno privremeno oprostio od publike i ekipe, jer je morao ići u vojsku.
Koncem ožujka su Crikveničani gostovali u Klani, i tu su dobili peticu!
Crikveničani su u proljeće bili zanimljivi, kad god su krenuli u goste ne samo da nisu ništa izborili, već su doživljavali katastrofe i to u znaku broja 5 (Mladost, Goranin, Klana).
Travanj je bio mjesec sloma i odlazak iz Podsavezne lige. Kod kuće su izgubljeni bodovi protiv Nehaja. U Hreljinu je gol mladoga igrača, gimnazijalca Slobodana Gračakovića donio bod. U toj su se utakmici istaknuli vratari obiju momčadi Blažina i Branko Brnčić. I u zadnjoj utakmici je u goste došao Orijent. Četiri sata prije utakmice je Riki Car saznao da mu je kazna smanjena za šest mjeseci i da može nastupiti. Nastupio je i doživio novu nevolju, povrijedio se. Ni njegova pomoć nije spriječila igrače s Krimeje da pobjede s 4:0.
Zaista, bila je to slaba crikvenička sezona. Od 16 utakmica su jednu dobili (Grobničan), sedam remizirali i osam izgubili. I opet je slijedio mučni hod po Kotarskoj ligi.

Podijelite