Crikvenička nogometna kronika (13)

ODLIČNA EKIPA POSLIJE RASFORMIRANJA HRVATSKE LIGE, 1951. g. Stoje  slijeva: Toni Zrnčić, Mladen Šmit, Vlado Škiljan, Dragan Knežević, Nikola Jurinčić, Rato Blažić, Mladen Skomerža, čuče: Marcelo Car, Ivo Stojčić, Božo Štamfelj, a leži Ivica Milenković.

HRVATSKA LIGA – JUG 1951.G.

Natjecanje u Hrvatskoj ligi - južna skupina su započeli: Slavija (Karlovac), Pula, ZadarHajduk II (Split), Mladost (Zagreb), Dinamo II (Zagreb), Lokomotiva (Rijeka), Šibenik, Zmaj (Makarska), Crikvenica, Rudar (Raša) i Jedinstvo (Ogulin).
U I. kolu su igrali Pula : Crikvenica (4:1). Gosti su pružali snažan otpor samo u prvome poluvremenu. U to su doba u crikveničkome sastavu najčešće bili  igrači: Ivo Stojčić, Mladen Skomerža, Robert Car, Miluto Milenković, Marcelo Car, Vinko Čandrlić, Ivan Lukarić, Miko Jurinčić - Barin, Toni Zrnčić, Branko Radil, Dragan Knežević - Keljo, Rato Blažić i Rino Car.
U II. kolu su se sastali  Mladost i Crikvenica (3:1). Crikveničani su bili ravnopravni protivnici, ali nisu izdržali do kraja zbog kiše i vrlo teškog terena.
U III. kolu su Hajduk II i Crikvenica igrali  3:1, a u idućem kolu Crikvenica i Rudar 2:2. Putovanje u Zadar je bilo također neuspješno (4:3).
Kod kuće je u VI. kolu Crikvenica pred 500 gledatelja nakon izjednačene igre sa Šibenikom igrala 1:1. Tu su utakmicu domaći trebali dobiti. Nakon VI. kola Crikveničani su dvije utakmice kod kuće remizirali, a četiri su na gostovanju izgubili.
U VII. kolu su vrlo požrtvovnom i upornom borbom pobijedili karlovačku Slaviju s 4:1, a i protiv riječke Lokomotive su se pokazali umješnijim te pobijedili s 3:1.
Nakon završetka proljetnoga prvenstva Hrvatske lige - južna skupina, Crikvenica je  postigla polovičan uspjeh. Bila je osma na tablici sa šest postignutih bodova.
Nastavak prvenstva je uslijedio iste godine u mjesecu kolovozu. Mladost (Zg) je doputovala u Crikvenicu kao izraziti favorit, što je i potvrđeno njenom pobjedom (1:4). Mladost je pokazala prvorazrednu igru i zasluženo je pobijedila. Najbolji domaći igrač bio je Ivo Lukarić. U utakmici Crikvenica : Hajduk II  (2:2) prikazana je vrlo lijepa igra; domaći su propustili priliku da u prvome poluvremenu povedu s više od jednoga gola.
Koncem kolovoza 1951. godine u Crikvenicu je stigao Zadar. S njima je odigrano 1:1. Početkom rujna domaći su igrali protiv Dinama II (2:1). Vrlo lijep uspjeh su postigli Crikveničani koji su zasluženo pobijedili, pisale su novine.
Tako je bilo i na idućoj utakmici, u susretu Crikvenica : Zmaj (5:2). Uspio je revanš za gubitak bodova pred nekoliko mjeseci u Makarskoj.
Vrlo uspješno gostovanje bilo je i u Karlovcu, gdje su Crikveničani sa Slavijom odigrali 2:2. Velikim zalaganjem izboren je bod, a nakon utakmice od igrališta do željezničke stanice orila se crikvenička pjesma uz pratnju harmonike.
Početkom listopada 1951. godine u Rijeci se igrala utakmica Lokomotiva : Crikvenica (1:1). Utakmica je odigrana kao predigra susretu Kvarner : Proleter pred 4.000 gledatelja, a bila je presudna, jer je pobjednik ostajao u Hrvatskoj ligi. U oštroj i gruboj igri prednjačili su domaći. To se vidi po reakciji domaćeg kapetana Ivice Kolakovića, koji je zbog grubosti isključio svoga suigrača. Za domaće je vodeći pogodak u 75. minuti postigao Čohar, a za goste u 82. minuti  Blažić.
U posljednjemu kolu je Crikvenica  pobijedila Jedinstvo iz Ogulina s 4:0 i to je bio crikvenički spas u borbi za opstanak u ligi. 
Prvak Šibenik je stekao pravo na kvalifikacije za II. saveznu ligu, a iz lige su ispali Rudar, Jedinstvo i Lokomotiva.
Crikvenica je bila vrlo zadovoljna. S obzirom na uvjete u kojima su igrali te cijeneći snagu  jakih hrvatskih klubova, ostanak među njima jedan je od najvećih uspjeha crikveničkog nogometa u njegovoj dugoj povijesti.    

Podijelite