Crikvenička nogometna kronika (11)

STARI I MLADI - U tamnim majicama s C na grudima su prijeratni igrači, a u bijelim majicama igrači s kraja 40-tih godina XX. stoljeća. Stoje slijeva: Ivo Car - Solarić, Dragan Knežević, Rikard Miskijević, Ivan Brnjac - Kopro, Nikola Car, Ivo Car - Matičar, Tomo Car - Barin, Vlado Ivančić - Popaj, Anton Jurinčić, Miluto Milenković, Vlado Brnjac - Prćura, Ivo Matejčić - Javor, Dušan Ivančić - Ivanjica, čuče: Mladen Skomerža, Vlado Brnjac - Pišta, Vlado Pavlić, Hary Brusić, Robert Mrzlavić (igra od osnutka kluba), Ivo Lukarić, Branko Kozina, Ivica Milenković.


PRVENSTVO HRVATSKE V. ZONE 1947/48. g.

Reorganizacijom natjecanja odlučeno je da Hrvatska nogometna liga ima pet zona:
- I. sjeverozapadna Hrvatska,
- II. Slavonija,
- III. zagrebačko područje,
- IV. Dalmacija i Lika i
- V. Istra, Primorje i Gorski kotar.
U petoj zoni natjecat će se USO* (Pula), FD Proleter (Pula), FD Rovinj, FD Rudar (Raša), Radnik (Rijeka), FD Primorje (Sušak) i FD Crikvenica.
U prvim se utakmicama Crikveničani nisu najbolje snašli. Izgubili su u Puli, ali i kod kuće od Primorja s Krimeje, koje je trenirao bivši igrač Concordije i državne reprezentacije, Zvonko Jazbec. U jesen su nakon šest odigranih utakmica osvojena svega tri boda. U Puli su se spojili USO i Proleter, a novo ime kluba je bilo Pula.
Početkom 1948. godine postignut je lijep uspjeh u Rovinju, pobjeda Crikveničana s 3:1. Sva tri gola postigao je Zrnčić. U ožujku je Radnik pobijedio Crikvenicu (4:2), a kod kuće su s Pulom odigrali 2:2.
U isto vrijeme je na Krimeji odigrana utakmica Primorje : Crikvenica (1:3). Ovo je bio dobar revanš za lanjski poraz Crikveničana kod kuće. Za Primorje su igrali: Brazzaduro, Polić, Rahelić, Vakanjac, Krković, Janjčević, Matković, Pavletić, Miculinić, Fetahović, Kivela, a za Crikvenicu: Vičić, Car, Skomerža, Jurinčić, Čandrlić, Knežević,. M. Milenković (Kozina), Ivančić, Ivo Lukarić i Zrnčić.
Izvjestitelj piše: Nakon lijepog uspjeha kojeg su Crikveničani prošle nedjelje postigli 3:1 pobjedom nad Rovinjom oni su jučer ponovili dobru i korisnu igru pobijedivši potpuno zasluženo vodećeg na tablici V. zone s 3:1. Crikveničani su zapravo prikazali svoju najbolju igru na riječkom terenu nakon oslobođenja. Svi su redovi dobro funkcionirali a istakli su se I. Car, Čandrlić, M. Milenković, a kod Primorja Kivela.
Crikvenički su navijači pravili izgrede pa izvjestitelj u nastavku piše: Izazivači nereda uvijek su isti i ne može biti problem da se takovima zabrani pristup fiskulturnim igralištima (RL, 30. ožujka 1948.g.).

Na gostovanju u Raši je pred tisuću gledatelja uslijedio težak poraz gostiju iz Crikvenice, 4:0. Kako su Crikveničani bili predzadnji na tablici, morali su igrati kvalifikacije za ostanak i to sa zadnjim Rovinjom i Lokomotivom, prvakom Rijeke. U susretu s Rovinjom su Crikveničani dobili obje utakmice. U borbi s riječkom Lokomotivom u gostima su dobili 3:1, a kod kuće 3:2. Igra je bila brza, zanimljiva, pomalo i preoštra, a za pobjednika su po tri gola postigli Robert Car i M. Milenković.
Ovim pobjedama je Crikvenica zadržala status zonaša u V. zoni.
S vremena na vrijeme su politički forumi u Crikvenici raspravljali o stanju sportskih aktivnosti općine. U proljeće 1948. godine izrečena je ocjena da se sportu poklanja mala pozornost, a uvjeta uz malo ulaganja itekako ima. Nedostaju dobri organizatori, koji bi raspršene snage znali okupiti. Zakazali su omladinska organizacija, Narodna fronta i sindikat, a izgleda samo ne komunistička partija.

Podijelite