Crikvenička nogometna kronika (10)

MOMČAD FD CRIKVENICA, 1947. g. - Stoje  slijeva: Vlado Brnjac - Pišta, Ivo Lukarić, Leo Ivančić, Vinko Čandrlić, Dragan Knežević, Toni Dračić, Rade Benić, Branko Kozina, čuče: Mladen Skomerža, Hary Brusić, Ivan Car - Solarić.

PRVENSTVO PRIMORSKO-GORANSKOGA OKRUGA 1946/1947. g.  

Razvidno je da je 1946. godine održano prvenstvo Primorsko-goranskoga okruga u ubrzanom ritmu po kup sustavu. Iste godine započelo je I. prvenstvo Riječko-goranskoga okruga po bod sustavu. U rujnu 1946. godine osvrće se novinar na proteklo prvenstvo:
  … u našem okrugu odigran je vrlo malen broj nogometnih utakmica koje su prošle bez incidenata… Ima među gledaocima protunarodnih elemenata koji pogrdnim dobacivanjem bilo igračima, sucima ili funkcionarima svjesno koče pravilan tok igre i provaljuju često u igralište povlačeći za sobom naivnu masu gledalaca. Odmah treba zvati miliciju i najenergičnije odstraniti sa igrališta takove elemente (PV, 20. rujna 1946.g.). Tada je najlakše bilo okriviti unutarnje neprijatelje.

U prvome pravom prvenstvu u dvije sezone nastupili su Jedinstvo (Sušak), Primorac (Sušak), Pomorac (Kostrena), Bratstvo (Zamet), Risnjak (Krasica), Crikvenica, Omladinac (Senj), Goran (Delnice), Borac (Bakar) i Naprijed (Hreljin). U prvim utakmicama postignute su pobjede Crikveničana u Krasici 1:7, u Hreljinu 0:1 protiv Naprijeda, koji nekoliko utakmica do tada nije izgubio. Utakmice su igrane u samu zimu, a snijeg, jaka bura i zameteni putevi su bili razlogom što momčadi nisu stizale na utakmice ili ako su stigli nisu bili regularni uvjeti.
Na samu Novu godinu 1947. godine Primorski vjesnik piše: upozoravaju se društva da je igranje svih utakmica u prvenstvu obvezatno. Nedolaženje će značiti gubitak utakmice ali i suspenziju; igrači moraju imati verificirane iskaznice ili osobne opise.
U idućim brojevima najavljuje se derbi utakmica sušačkoga Jedinstva i Crikvenice. Početkom siječnja 1947. godine su fuzionirali Jedinstvo i Primorac u FD Primorje. Utakmica Crikvenica : Primorje završila je 0:4. U tom porazu sudjelovao je sljedeći sastav Crikvenice: Vičić, Car, Benić, Knežević, Jurinčić, Brnjac, Lukarić, Kozina, Ivančić i M. Milenković. Utakmicu je gledalo tisuću promrzlih gledatelja, a igrala se po snijegu, što je prava rijetkost u Crikvenici. Gosti su prvi gol postigli iz jedanaesterca u drugoj minuti, a Crikveničanima je jedanaesterac obranio golman Primorja Brazzaduro. Domaći su psihički pali i dobili još tri pogotka. I pored poraza ocijenjeno je da je momčad Crikvenice pod vodstvom trenera Milivoja Škrtića vidljivo napredovala u tehničkom i kondicijskom pogledu.

Za Uskrs su Crikveničani dobili lijep dar. Naime, nekadašnji igrač Vala Vlado Matejčić, koji je živio u San Pedru  i mnogi drugi Crikveničani su prikupili i poslali sportske rekvizite, dresove, kopačke i, što je posebno važno tri lopte, svakako najtraženiji i najdragocjeniji rekvizit. Matejčić je u jednom pismu pitao je li paket stigao, na što mu je odgovoreno da jest i da Crikveničani nose najljepše dresove u regiji.

U proljeće 1947. godine su Crikveničani vrlo dobro igrali. Pobijedili su Bratstvo (Zamet) 3 :2, Nehaj  je dobio četiri gola u Crikvenici, što im je teško palo, a Goran je u Delnicama pobijeđen s 5:1. Pobjeda nije bila iznenađenje, ali rezultat svakako jest. Vozač kamiona kojim su Crikveničani doputovali u Delnice bio je pripit i vrijeđao je poznatog suca Izidora Matovinovića te je na zahtjev suca  uz pomoć milicije udaljen  iz gledališta.
U lipnju je odigrana derbi utakmica na Krimeji između Primorja i Crikvenice, na kojoj je bilo tisuću bučnih gledatelja. Izvjestitelj u novinama piše: Sušačka i crikvenička publika dala je pravu lekciju navijačima Kvarnera kako se treba navijati za svoje jer su mnoge Kvarnerove utakmice odigrane u tišini. Velike prilike za postizanje više pogodaka imali su gosti I. Lukarić i Zrnčić, udarne snage Crikveničana, ali su šanse otišle u nepovrat. Bila je to jedna od najboljih igara Crikvenice na Sušaku u posljednje vrijeme, ali su bolji domaćini pobijedili s 3:1.

Na koncu I. prvenstva Primorje je bilo prvo s 38 bodova iz 18 utakmica, a druga je bila Crikvenica s 30 bodova.  

Podijelite