Crikvenička nogometna kronika (1)

Razglednica Crikvenice iz 20-tih godina prošloga stoljeća

Nogometni klub „Crikvenica“ će uskoro navršiti punih 100 godina postojanja i taj će uistinu veliki jubilej biti  prigodno obilježen nizom manifestaccija. Između ostalog u pripremi je monografija o 100 godina postojanja Kluba koju priprema profesor povijesti Petar Pavlić.
Profesor Pavlić je autor monografije „Crikvenička nogometna kronika“ izdane u povodu 90. godišnjice postojanja NK „Crikvenica“ prije deset godina, a zahvaljujući susretljivosti autora i uprave Kluba od danas počinjemo objavljivati seriju tekstova iz te knjige, o povijesti najstarijeg crikveničkog sportskog kolektiva.  

Osnutak Kluba 1919. godine

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogometna lopta, se više od sto godina kotrlja terenima pored Dubračine.
Spominje se da se ondašnja mladež počela baviti nogometom 1913. godine, neposredno pred Prvi svjetski rat, kada je nazočnost stranaca i njihovog kapitala, posebno Mađara, Austrijanaca i Čeha koji su u Crikvenici imali svoje odmaralište, urodila i sportskim životom.
Češki studenti su donijeli prvu loptu u Crikvenicu i tu su mlade Crikveničane poučili načinu i pravilima nove igre. Teren za igranje bio je na prostoru gdje je danas Hotel International te nešto kasnije na mjestu autobusne stanice i dijela parka na Petaku. Rat je prekinuo bezbrižnost mladih i četiri godine su pretežno mladi i ginuli na bojištima gdje se borila Austro-Ugarska. Nakon rata stvorena je nova državna zajednica, Kraljevstvo SHS, a obnovljene su i sportske aktivnosti.
Tri tjedna nakon rata prvog prosinca 1918. g. Crikveničani su pobijedili Senjane a ekipe tada nisu imale imena. Cijeneći interes mladih i želju da se natječu u nogometnoj igri sa svojim vršnjacima u regiji i Hrvatskoj, sportski usmjereni Crikveničani su 1919. godine utemeljili Nogometni klub Velebit.
Osnivači kluba su bili: Roko Car - Žan, koji je obnašao dužnost predsjednika te članovi: Tončić Car - Sharteri, Luka Gržičić, Milovan Gašparović, Gjeorgje Ivančić, Joža Matejčić - Kopanjina, Robert Mrzlavić, Razmo Škiljan, Ivica i Tomo Katnić i drugi.

Prva službena utakmica

Prva službena utakmica u Crikvenici odigrana je 15. kolovoza 1919. godine popodne, na Dan Vele Gospoje, nebeske zaštite crikveničke župe. Toga se dana u ovome mjestu tradicionalno okupljalo mnoštvo mještana, turista i  hodočasnika iz okolnih mjesta. Igralo se na malom terenu između parka Petak i današnje autobusne stanice.
Na teren su istrčali domaći sastav Velebit i ekipa iz Bakra, devetorica protiv devetorice.
Gledatelji su nestrpljivo očekivali prvi zvižduk suca Nikole Boškovića, inače saveznog i međunarodnog nogometnog suca, koji je sudio s centra igrališta na kojem je bio postavljen stol i suncobran. Gosti iz Bakra pobijeđeni su s 3:1. Jedan od strijelaca bio je Roko Car - Žan. U rujnu iste godine gostovali su u Crikvenici Trsaćani. Osnutkom ovoga kluba rođen je jedan od najstarijih članova nogometne organizacije na ovome području pa i u Hrvatskoj.

Na prvome službenom popisu klubova u Jugoslavenskom nogometnom savezu, koji je sjedište imao u Zagrebu (1919-1929),  u prvoj je godini postojanja 1919. godine u pet podsaveza registrirano 116 klubova u Jugoslaviji. U Zagrebačkom podsavezu bili su registrirani klubovi iz mjesta: Brod na Savi, Bosanski Brod, Bakar, Bjelovar, Banja Luka, Crikvenica, Daruvar, Duga Resa, Đakovo, Glina, Đurđevac, Ivanić Grad, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Ludbreg, Nova Gradiška, Bosanski Novi, Osijek, Pakrac, Petrinja, Slavonska Požega, Prijedor, Samobor, Sisak, Sušak, Varaždin, Vinkovci, Virje, Virovitica, Vukovar i Zagreb.

Podijelite