Crikvenička glazbena tradicija (3)


1 - Tamburaški sastav "Jorgovan"
2 - Prvi tamburaški orkestar "Hrvatska Vila"

Prvi tamburaški orkestar nazvan "Hrvatska Vila" javlja se negdje u prvoj deceniji dvadesetog stoljeća i njihovo djelovanje prekida Prvi svjetski rat. Dolazak tambura u Crikvenicu veže se za zidare koji su radeći po Hrvatskoj došli u dodir s tim instrumentom a i nakon osnivanja Zidarske škole 1908. godine dolazili su na školovanje mladići iz unutrašnjosti Hrvatske koji su odrasli uz tambure. Prema slikama uglavnom se koriste instrumenti s Farkaševim štimom.

Tridesetih godina u Crikvenici djeluje tamburaški sastav "Jorgovan". U njemu sviraju braća Škiljan, Zlatko i Ljubo, Joško Car Brne i Pavo Dračić, koji su nastupali i u drugim orkestrima i zborovima.
"Jorgovan" je nastavio s djelovanjem i poslije drugog svjetskog rata nešto rjeđe i u dosta promjenjivom sastavu gdje se javljaju braća Župan - Joško i Lukić koji su nadahnuli Miku Šnjarića da napiše popularnu melodiju "Crikvenice moja".

Posebna priča je trieštinka i „sopci“ koji su je znali svirati. A njih nije bilo malo. Traženi su bili za sviranje na svadbama, jer se je pirovalo po privatnim kućama i trieštinka je bila idealna za manji prostor. Skoro pa je u svakoj obitelji netko znao svirati trieštinku i stvar je neke detaljnije studije da se pozabavi svim tim „sopcima“ kojih je od početka 20. stoljeća do Drugog svjetskog rata bilo više od trideset.

Još bi trebalo napomenuti i djelovanje zbora "Preporod" koji je aktivan od završetka rata do negdje 1954. godine a vodio ga je zborovođa Branko Petrović.
S ovime prekidam ovaj pregled bavljenja glazbom Crikveničana, jer od drugog svjetskog rata na ovamo imamo još bogatiju povijest i veći broj izvođača što zahtijeva dodatni prostor a i istraživanje.

Slavko Matejčić

Podijelite