Crikvenička glazbena tradicija (2)

1 - "New Devil's"
2 - Prvi jazz orkestar Crikvenice "Ramona" na zabavi Veslačkog kluba "Sušak"

Voditelj puhačkog orkestra je bio čeh Rulf koji je vjerojatno došao u Crikvenicu kao turist pa je usput i prenio svoje glazbeno znanje domaćinima. Isto tako imamo još jednog stranca iz Austrije koji je vodio kasnije limenu glazbu, a i dovodio je goste u Crikvenicu što mu je bilo glavno zanimanje. To je starijim Crikveničanima dobro poznati Felix, a u sastavu su nastavili svirati skoro svi prijašnji glazbenici. Glazba se prema zapisima crikveničkog župnika Rigonija zvala "Hrvatska fanfara".           

Pojedini glazbenici oformili su manji sastav koji je tridesetih godina dvadesetog stoljeća predstavljao prvi jazz orkestar Crikvenice a zvao se "Ramona" prema poznatoj pjesmi. Nastupali su na zabavama širom Primorja tijekom tridesetih godina, a na slici sviraju na zabavi Veslačkog kluba Sušak.

Mlađa generacija Crikveničana rođenih 1923.-1925. osnovala je pred rat jazz orkestar "New Devils", a ime su preuzeli od poznatog zagrebačkog orkestra Devils koji je za vrijeme ljetne sezone nastupao u Crikvenici. Vodio ga je kasnije poznati liječnik neurolog i akademik Nenad Grčević. New Devils su nastupali i poslije rata sve do 70-tih godina.

Podijelite