Čestitamo Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Danas slavimo Dan neovisnosti, državni praznik kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.
Povodom Dana neovisnosti predsjednik crikveničkog SDP-a Mario Kružić je zapalio svijeće kod centralnog križa na mjesnim grobljima te kod spomenika braniteljima iz Domovinskog rata.
- Ovim simboličnim činom odajemo počast i iskazujemo istinsku i duboku zahvalnost svim našim vitezovima, braniteljima i civilima, svim žrtvama rata koji su dali svoje živote za neovisnu hrvatsku državu. - kazao je tom prilikom Kružić.
Zastupnici Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine jednoglasno su donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Ta odluka o nepriznavanju legalnosti i legitimnosti tijela i pravnih akata dotadašnje SFRJ donesena je dan nakon isteka tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.
Istoga dana kada je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

crikva.hr

Podijelite