Bojan Skočilić uoči nastupa u "Figi": Studiram, sviram i uživam u tome

1, 2, 3 - Bojan Skočilić

Dvadesetšestogodišnji Crikveničan, Bojan Skočilić, ovoga tjedna u sklopu glazbenog festivala „Regional“ sa svojim triom pod nazivom “Bojan Skočilić Trio“ nastupa u Beach baru „Figa“.
Koncert se trebao održati u srijedu 11. srpnja, no zbog polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska – Engleska, prebačen je na četvrtak 12. srpnja.

Bojan se glazbom počeo baviti prije 15 godina, kada je na poticaj roditelja postao članom tamburaškog sastava KUD-a „Vatroslav Lisinski“ u Crikvenici. Sviranje u tamburaškom orkestru pod vodstvom Vladimira Pergjuna omogućilo mu je solidnu glazbenu podlogu, nakon čega počinje samostalno svirati bas-gitaru.
Paralelno s gimnazijskim programom dr. Antuna Barca u Crikvenica, Bojan upisuje i osnovnu Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, smjer klasični kontrabas. Riječ je o takozvanoj pripremnoj školi, gdje je u dvije godine završio šestogodišnji program, nakon koje upisuje srednju glazbenu školu. Po završetku gimnazije upisao je Elektrotehnički fakultet u Rijeci i paralelno pohađao nastavu u srednjoj glazbenoj školi. No, iako je dalje gajio ljubav prema klasičnoj glazbi, ljubav prema jazzu i improviziranoj glazbi s vremenom je prevladala. Bojan kaže kako ga je u svijet jazza „uvukao“ mentor bas-gitare, legenda hrvatskog basa, Henry Radanović.
Vrlo brzo odlučio je napustiti fakultet i glazbenu školu u Rijeci kako bi otišao na prijemni ispit za studij jazza na Fakultetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu, kojeg je s uspjehom prošao.
Povodom koncerta u rodnom gradu, s Bojanom smo obavili smo kratak razgovor.

Zbog čega si se odlučio školovanje nastaviti na institutu u Grazu?
- Za Graz sam se odlučio jer je jedan od najstarijih i najcjenjenijih institucija za jazz glazbu, kako u Europi tako i u svijetu. Profesori su izvrsni, a ponajviše bih izdvojio svog profesora kontrabasa Mortena Ramsbøla. Studenti dolaze iz svih dijelova svijeta, primjerice iz Japana, Tajlanda, SAD-a, Brazila. Od predmeta izdvojio bi ansamblove, gdje svaki tjedan imamo priliku svirati sa drugim kolegama i profesorima te jedan od omiljenih mi predmeta, aranžiranje, koji je uvelike doprinio formiranju mog vlastitog glazbenog izričaja i poznavanju glazbe općenito. Tako da sam u ove četiri godine aranžirao sve vrste sastava, od jazz-trija do cijelog big-banda, što mi je otvorilo neke nove vidike.

Koji stil glazbe preferiraš?
- Bio sam član različitih bandova i stvarno sam prošao sve od tamburaških i klasičnih orkestara do rock i pop bandova, ali sad se ponajviše baziram na jazz i improviziranu glazbu. Volim reći da se ponajviše bavim improviziranom glazbom koja ne poznaje samo jedan glazbeni pravac, već nadilazi žanrove te je preslika trenutnog vremena. Najviše sam inspiriran glazbenicima koji trenutno djeluju i stvaraju u našem vremenu, no unatoč tome tradicionalni jazz je neizostavan dio moje svakodnevnice.

Čime se trenutno baviš?
- Trenutno studiram, sviram i uživam u tome. Živim na dvije adrese. Studiram u Grazu, a sviram po Austriji i po Hrvatskoj, tako da sam dosta na putu s obzirom na broj nastupa koje imam. Ponekad je teško uskladiti fakultetske i poslovne obaveze, no za sad uspijevam i nadam se da će i dalje biti tako. Ostao mi je još jedan semestar za dovršiti preddiplomski studij.

Imaš li neki nastup ovog ljeta koji bi volio izdvojiti?
- Od značajnijih nastupa ovo ljeto definitivno bih izdvojio koncert u Beach baru „Figa“. Svirati u svom gradu i nastupiti pred prijateljima i obitelji biti će veliki užitak za mene. Radi se o mom prvom jazz nastupu u Crikvenici. Izvodit ćemo jazz standarde koje sam prilagodio ovom sastavu. To je ujedno i dio programa mog završnog koncerta, tako da se radujem svirci s dvoje najdražih glazbenika koje sam susreo na jazz fakultetu u Grazu. To su Bruna Matić na bubnjevima i Filip Pavić na gitari.
Od ostalih koncerata izdvojio bih festival „Porto Etno“ u Rijeci, na kojem sam nastupao i prošlo ljeto. Na tom se festivalu okupljaju vrhunski glazbenici s područja Rijeke s kojima je užitak raditi i učiti od njih, pod vodstvom poznatog riječkog multi-instrumentalista, skladatelja i kompozitora Zorana Majstorovića. Prošlo ljeto gost je bio poznati beogradski pijanist i kompozitor Vasil Hadžimanov, a ove godine pripremaju se neka nova iznenađenja, čemu se radujem.

Kakvi su ti planovi za budućnost?
- Nakon završnog koncerta želio bih upisati magisterij, također u Grazu i nakon toga se želim nastaviti baviti ovime čime se bavim i sada. Trenutno sam u fazi gdje samo želim svirati sa što više dobrih glazbenika te primijeniti znanja i iskustva koje sam stekao kroz ove četiri godine ana studiju. Kroz život sam se bavio različitim stilovima i nemam problem ni sa jednim žanrom, volim sve vrste glazbe iako se najviše pronalazim u jazzu i improviziranoj glazbi. Trenutno mi je cilj svirati, a možda se u budućnosti posvetim pedagoškom radu i aranžiranju.

Bojan Skočilić u "Figi"

Lea Knežević

Podijelite